Szeged és környéke

2010.10.06. 20:48

Közlekedési káosz a Boldogasszonyon

Szeged - Szeptember végén befejeződött a folyamatos rendőri jelenlét a szegedi iskoláknál – ez meg is látszik a közlekedésen: megállnak a „gyerekszállító" autók a bicikliúton, és mindenütt, ahol tilos.

Timár Kriszta

Évről évre visszatérő probléma – és a Boldogasszony sugárút átépítésével idén csak fokozódott – a két egyetemi fenntartású iskola környékén reggelente kialakuló közlekedési káosz. Az egy hónapos rendőri jelenlét alatt ez szeptemberben ugyan nem érződött, a múlt hét végén azonban véget ért a forgalomirányítás, ezzel együtt pedig kiteljesedett a fejetlenség.

Autós megáll, gyerek kiszáll, autós továbbmegy. Gyakori jelenet ez a Juhász Gyula gyakorlóiskola előtt, ami nem is lenne nagy baj, ha nem a felfestett kerékpárúton történne. A nyomvonalat ugyanis éppen az is-
kola előtti szakaszon a járdáról levezették az úttestre.

– Eddig a gyalogosokat zavarták a kerékpárosok, most viszont az autósok mozgásterét szűkítik, főleg úgy, hogy a villamossínt is zárt pályássá tették. Nem jó megoldás ez sem így, sem úgy – vázolta a helyzetet Bácsi János, az iskola igazgatója. Az intézményt eddig hátulról közelítették meg az autósok, most azonban az egyetemi építkezés miatt ezt megtiltották.

A Ságvári általános iskola előtt sokszor egymás mellett állnak meg autóikkal a diákokat szállító szülők. Még kerékpárral is nehéz kikerülni a járműveket. Fotó: Frank Yvette

A Ságvári általános iskola előtt sokszor egymás mellett állnak meg autóikkal a diákokat szállító szülők. Még kerékpárral is nehéz kikerülni a járműveket. Fotó: Frank Yvette
A Ságvári gyakorlónál remény sincs arra, hogy megoldódnak az áldatlan állapotok. Az intézmény előtti teljes útszakaszon tilos megállni, kivéve munkanapokon reggel 7 és 8 óra között, ám ekkor sem lehet ott várakozni. Az út szélén végigfut a kerékpárút, a másik oldalról pedig a villamossínt lezáró félgömbök akadályozzák, hogy a megálló járműveket ki lehessen kerülni. Márpedig sokan megállnak, mert úgy látják, hogy a gyerek biztonságosan így jut az épületbe.

– Az iskolaátalakítási projekt része, hogy egy akadálymentes parkolót alakítsunk ki. Erre még 2008-ban, az útszakasz átépítése előtt kaptunk engedélyt, most azonban már nincs hová ezt megcsinálni, hiszen így is megközelíthetetlen az épülettömb. Márpedig muszáj lesz, mert ez a projekt feltétele – mondta el Sipos Ibolya igazgató. Patthelyzet van: sem a forgalmi rendet nem lehet megváltoztatni, sem azt elvárni, hogy a szülők ne autóval hozzák a gyerekeket iskolába.

Visszaállnak reggelente a rendőrök

Szeptemberben négy iskolánál – a Madáchnál, a Rókus II.-nél, a kis Ságvárinál és a Juhász Gyula gyakorlónál – segítették rendőrök a közlekedést, a többi helyen a körzeti megbízott, illetve a polgárőrség és a városőrség munkatársai. Szenti Szabolcs főhadnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a tapasztalatokról elmondta: a szülők többsége kedvezően fogadta az egyenruhásokat, az autósok egy része viszont türelmetlenkedett, ha megállították a forgalmat. – Ez idő alatt a gépjárművezetők megismerkedhettek az új szabályokkal, ez volt a jelenlét alapvető célja. Bírságot csak kirívó szabálytalanságok esetén kaptak – mondta a szóvivő. Hozzátette: mivel az elmúlt napokban ismét káosz kezd uralkodni ezeken a helyeken, a rendőrök újra ott lesznek reggelente.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!