Szeged és környéke

2010.10.05. 16:19

Lehúzás a spanyol narancsszüret

Szeged – Három éve sikeres, spanyol narancsszedéses történetről számoltunk be. A napokban – a szüret kezdete előtt – több érdeklődtek, mit tudunk az akkor kint dolgozókról. Elöljáróban: hazugok a narancsos álmok.

Segesvári Csaba

Egyik olvasónk kereste meg szerkesztőségünket: 2007-ben többen is Spanyolországban szüretelték a narancsot, arra volt kíváncsi, kivel és hogyan jutottak ki? A sztori felkeltette az érdeklődésünket, kutatásba kezdtünk.

Hosszú keresgélés után, leginkább a kint ragadtak cikkeit megtalálva, eljutottunk egy budapesti közvetítőcéghez. Az angolinfo.hu kilencvenes évek végét idéző honlapja szerint a spanyol narancsszedésre már csak 2011-re lehet jelentkezni. Információik szerint egy doboz narancsért – ami 19,5 kiló gyümölcsöt jelent – nettó 1,3 eurót, a folyamatosan erősödő forinttal számolva, 355 forintot fizetnek. Állításuk szerint, a heti 6 napos, reggel 8-től este 6-ig tartó munkával napi 100 rekesz narancsot tudunk ledobozolni. A pontosság kedvéért felhívtuk az oldalon található számot, ahol azt mondták: a regisztrációhoz Budapestre kell utaznunk. – De milyen a munka, mennyit lehet keresni? – tettük fel a triviális kérdést, amire csak ismételt invitálást kaptunk. Választ nem.

Ez ugyan mandarin, de legalább annyira szúr, mint a narancs. Fotó:

Ez ugyan mandarin, de legalább annyira szúr, mint a narancs.
Fotó: worththewhisk.com/2010/02/24/road-trip-on-the-hunt-for-ojais-pixie-tangerines/

Igazi munkák, Spanyolországba indulóknak:

http://anyworkanywhere.com/jcg_es.html A meglehetősen sok, gyanús spanyolországi eset miatt tovább kerestünk. Görögországi szüretet hirdetett egy szintén pesti férfi. E-mailünkre készségesen válaszolt, megtudtuk: „Megváltoztak a görögországi narancsszedés eredeti feltételei, ezért a szervezést abbahagyom. Megértését köszönöm." A becsapásokról, lehúzásokról szóló híresztelések igaznak tűnnek. Nem találtunk olyan, konkrét válaszokat adó magyar szervezetet, aki valódi munkát is kínált volta.

Ha itthon senki sem tud a narancs szüretről, érdeklődjünk Spanyolországban! Fellelkesülve felhívtuk egyik, több éve kint elő ex kollégánkat: spanyol tudását hasznosítva keressen nekünk mezőgazdasági munkát. Pár nap várakozás után kiderült, hogy dél-amerikai munkások dolgoznak szüretkor, ami november környékén van.

Továbbra sem adtuk föl: megkérdeztük hazánk spanyolországi külképviseletét, mit tudnak a narancsszedésről. 2007-ben több cikk is azzal foglalkozott, lehúzzák a spanyolul nem tudó magyar munkásokat. A kint ragadt hazánk fiai a nagykövetség segítségével jutottak haza.

Szüret, ami csak a mesében létezik. Fotó:

Szüret, ami csak a mesében létezik.
Fotó: whiteonricecouple.com/recipes/chocolate-whiskey-tangerine-pie/

Megkeresésünkre a Magyar Köztársaság Főkonzulátusáról, Barcelonából, Medveczky Iván konzul válaszolt. – A tapasztalataim sajnos nagyon keserűek, ezért akit lehet, lebeszélek a „kalandról" – fogalmazott meglehetősen egyértelműen Medveczky. Levelében kifejtette, hogy az idény jellegű mezőgazdasági munkára hazánkból a rászorulók vagy a nélkülözők jelentkeznek. Kifejtette: rászorultságuk nyelvtudás és tapasztalat hiányával is párosul, így kiszolgáltatottak is lesznek. – Kiszolgáltatottságukat pedig azok a lelkiismeretlen egyének (munkaszervezők) használják ki, akik ebből élnek – tisztelet a kivételnek. Hosszú évek óta rendszeresen visszajáró narancsszedő brigádokról nem tudok, pedig, ha jól működő és megbízható lenne a rendszer, akkor létezne ez a forma – osztotta meg elrettentő tapasztalatait a barcelonai konzul, aki még azt is elárulta: a 21 százalékos spanyol munkanélküliség mellett a külföldieknek nehéz munkát találniuk.

Narancsszedés nyakig beöltözve.
Az állás nélkül maradt latin-amerikaiak anyanyelvi szinten beszélik a spanyolt, előbb kapnak munkát, mint a kiszállított magyarok. – Ezzel együtt el tudom fogadni azt, ha egyesek végső elkeseredésükben amellett döntenek, hogy külföldön próbálnak szerencsét. Viszont azt tudni kell, hogy itt sincs kolbászból a kerítés. Azok, akik ilyen munkához jutnak, nagyon keményen kell dolgozzanak, az otthontól távol, gyakran emberhez kevéssé méltó körülmények között. Ha szerencséjük van, akkor még pénzt is kapnak érte, de az már nem garantálható, hogy annyit, amennyit várnak – mondta a delmagyar.hu-nak Medveczky Iván. Tájékoztatásunkra egy honlapot is ajánlott. Ezen címen a külföldi munkavállalás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A dél-amerikaikkal nem lehet felvenni a versenyt. Beszélnek spanyolul és olcsóak. Fotó:

A dél-amerikaikkal nem lehet felvenni a versenyt. Beszélnek spanyolul és olcsóak.
Fotó: hojotea.com/item_e/b06e.htm

Csak a pénzre utaznak az álmunkaadók!

Részletes tájékoztató itt!– Minden évben, ősszel találkozunk azokkal a narancsszedőkkel, akik az otthoni nyári idénymunkák végeztével Spanyolországba érkeznek. Anyagi segítségért október végén–november elején jelentkeznek a főkonzulátuson: általában addigra elfogy az otthonról hozott, megtakarított pénzük.  Mivel fizetést sem kapnak, ellehetetlenülnek, a szállásukról kirakják őket, élelmezésük is napi gond lesz. Tavaly mintegy 100 ember ragadt így kint – érvelt a távolmaradás mellett a barcelonai konzul. A konzul külön felhívta a figyelmünket arra, hogy anyagi segítséget nem tudnak adni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!