Szeged és környéke

2010.10.19. 16:54

Lemmy is az új Rock Klub nyitását várja

Szeged - Négy és fél éve kellett kiköltöznie az egykori Juhász Gyula Művelődési Központ pincéjéből a közel húsz évig ott működő Szeged Városi Rock Klubnak, az épületet ugyanis eladták. Az új klubhelyiség azóta sem nyílt meg. Kíváncsiak voltunk, miért.

Juhász László

Négy és fél éve, 2006 márciusában kellett elhagynia az egykori Juhász Gyula Művelődési Központot a közel húsz évig ott működő Szeged Városi Rock Klubnak. Az épületet eladták. Az önkormányzat két hónappal később talált helyet a rockzenészeknek: a szomszédos Bartók Béla Művelődési Központ pincerendszerét nézték ki a célra. Az új klub azóta sem nyitotta meg kapuit.

A négyszáz négyzetméteres helyiség teljes felújításra szorult, és semmiféle közmű nem működött benne. Az átalakítási munkálatokat gyorsan elkezdték volna, ám a különböző szakhatósági engedélyek beszerzése mindennél nehezebb és lassabb feladatnak bizonyult. A helyzetet bonyolította, hogy az épület műemléki védettség alatt áll, majd az ÁNTSZ találta közegészségügyi szempontból problémásnak az átalakítási tervet, ezért azt át kellett dolgozni. Mindeközben hosszú hónapok teltek el.

- Miután minden engedélyt megkaptunk, két hét múlva bezárták a felettünk lévő Bartók Béla Művelődési Központot - mondja több mint négy évvel az átköltözés után Szurdi Zsolt klubvezető. - Új bejáratot kellett nyitnunk a Dózsa György utca felé, ehhez át kellett alakítani a teljes pincerendszert. Az először kialakított koncertteremnél van most a feljárat, a próbahelyek összenyitásából pedig kialakítottunk egy új koncerttermet. A próbahelyiségeknek, irodáknak új helyet találtunk. Mindent fel kellett forgatnunk, és ezekhez kötelező volt újabb tervet készíttetni, amit később a műemlék felügyelet engedélyeztetett. Ez egy újabb nyolc hónapos tortúra volt.

Nyitásra vár a szegedi Rock Klub. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Körbejártuk az új Rock Klub összes helyiségét, kis túlzással állíthatjuk: minden a helyén, a próbahelyeket és a színpadot bármikor birtokba vehetnék a város feltörekvő zenekarai. - Mikor lesz ebből nyitás? - kérdezzük a klubvezetőt, aki optimistának tűnik: - Mivel a használatbavételi engedélyen kívül minden engedély a zsebünkben van, én egy decemberi hivatalos nyitást már reálisnak látok. Jó lenne minél előbb belakni a klubot, hiszen az évekkel ezelőtt kifestett falak már elkezdtek penészedni.

- Tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt években nyíltak olyan szórakozóhelyek Szegeden, amelyek a Rock Klub által hagyott űrt próbálták betölteni, de bízom benne, hogy a majd' harminc éves legendárium miatt olyan fiatalok is kíváncsiak lesznek ránk, akik még nem jártak itt. Az öregek, akik a klubban nőttek fel, már most jelezték: itt lesznek - mondja Szurdi Zsolt, majd sokat sejtetően hozzáteszi: hamarosan egy legenda újraéled.

Az egyik próbaszobában porosodó dobfelszerelés, a falióra alatt egy kifakult Motörhead-poszter, rajta az énekes Lemmy Kilmister, aki láthatóan szintén érdeklődő szemmel várja a nyitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!