Szeged és környéke

2010.10.26. 12:40

Ma 99 éves a város legidősebb kiállító művésze

Szeged - Kopasz Márta grafikusművész amelett, hogy Szeged egyetlen női díszpolgára, a város legidősebb kiállító művésze. Márta néni ma ünnepli 99. születésnapját.

jl

Október 26-án ünnepli születésnapját Szeged egyetlen női díszpolgára, és a város legidősebb kiállító művésze. A grafikus pályája eleje óta készít fametszeteket - az volt diplomamunkája is. Fa- és linómetszetein leginkább városkép, történelmi kompozíció és emberábrázolás látható. Ex libris készítéssel a 30-as évek óta foglalkozik: töredezett vonalú, historikus ihletettsége, fekete-fehér folthatásokra épülő grafikái helyi szellemiséget sugároznak.

Márta néni kisgrafikáival a helyi tárlatokon kívül Budapest, Berlin, Lipcse, Párizs, Krakkó, Cannes, Como és Varsó nemzetközi ex libris kiállításain is szerepelt. 1966-ban a Hamburgban megalakuló ex libris-gyűjtők nemzetközi szervezete alapító tagjává választotta. A következő évben a III. Malborki Ex-libris Biennálén bronzérmet nyert. Műveivel, munkásságával a legkülönbözőbb külföldi szaklapok foglalkoztak. Sokrétű, színes munkássága pasztellportrékkal és temperaképek festésével teljesedik ki. Temperáin a népélet, a szegedi piacok jellegzetes életképeit örökítette meg.

Kopasz Márta grafikusművész amelett, hogy Szeged egyetlen női díszpolgára, a város legidősebb kiállító művésze. Fotó: Schmidt Andrea

Kopasz Márta grafikusművész amelett, hogy Szeged egyetlen női díszpolgára,
a város legidősebb kiállító művésze. Fotó: Schmidt Andrea

Márta néni ez év júniusában költözött az újszegedi Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrumba. Addig marad ott, amíg meg nem erősödik. Az intézmény üzemeltetői kiemelt figyelmet fordítanak a művészre, aki előadásokat is tart képeiről a lakóknak. A vezetőség tervezi: később egy ingyenesen látogatható kiállítást is rendez Kopasz Márta műveiből.

- Ez a földi mennyország. Mindenütt örömöt találok – hallottuk korábban Kopasz Mártától, amikor a Gesztenyeligetben látogattunk meg. Márta néni szívesen mesél életéről az ott dolgozóknak és az új szomszédoknak, akik között régi ismerősökre is talált. Kiderült: a mellette lakó hölgy húgáról portrét készített évtizedekkel ezelőtt.

Kopasz Márta - Géniusok

Kopasz Márta - Géniusok
Kopasz Márta minden bizonnyal Szeged városának legidősebb kiállító grafikusművésze. Alkotásaiból október 10-én nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban. A tárlat a szegedi önkormányzat, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és Kisgrafika Barátok Köre szegedi csoportjának közös munkájával jött létre. Az életmű-kiállítást november 10-éig tekinthetik meg a grafika rajongói a könyvtár első emeletén.

Isten éltesse, Márta néni!

Díjak, elismerések

1936: Kereskedelmi és Iparkamara aktfestészeti díja
1947: Móra Ferenc-díj
1971: Szeged város alkotói díja
1977: docensi cím
1985: Csongrád Megyei Tanács alkotói díja
1986: József Attila-emlékérem
1992: Szeged Város alkotói díja
1997: Szeged város díszpolgára
1998: Magister Emeritus cím

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!