Szeged és környéke

2010.10.12. 22:41

Mars tér: 2,1 milliárd a tét

Szeged - Egy-két napja van Szegednek arra, hogy megegyezzen az érintett Mars téri kereskedőkkel, különben nem folyósítják az uniós támogatást a rekonstrukcióhoz – nyilatkozta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke. Botka László polgármester szerint a telek tulajdoni lapja tiszta, s ha nem írják alá a támogatási szerződést, az Európai Bizottsághoz fordul. A kereskedők hajlanak a peren kívüli megegyezésre.

Munkatársunktól

Az egyik szegedi hírportálon tegnap Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke kijelentette: könnyen meglehet, hogy az önkormányzat nem juthat hozzá ahhoz az uniós forráshoz, amelyből a belváros-rekonstrukciós projektet megvalósítja. Mint ismeretes: Szeged 3,3 milliárd forintból újítja fel a belvárost – a Reök-palota előtti tértől a Gutenberg utcán át egészen a Mars térig –, ebből a pénzből 2,1 milliárd az uniós támogatás. A lehíváshoz nélkülözhetetlen támogatási szerződést azonban még nem írta alá az NFÜ.

Petykó Zoltán a következőket mondta: „Nem írhatjuk alá a szerződést, hiszen a város nem teljesítette a Mars téri ingatlan vonatkozásában a pályázat feltételeit, nem felel meg az uniós előírásoknak. A fejlesztési ügynökség lépéskényszerbe került, hiszen a terület továbbra sem per-, igény- és tehermentes. Alig egy hete több kereskedő levélben erősítette meg, hogy továbbra is fenntartják követeléseiket az önkormányzattal szemben, a per pedig folyamatban van. Az NFÜ-nek nincs választási, mérlegelési lehetősége! Ha egy-két napon belül nem egyeznek meg a felek, nem jelzik nekünk, hogy per-, igény- és tehermentes a Mars tér, s nem zárják le a pert, akkor értesítjük az önkormányzatot, hogy nem áll módunkban aláírni a szerződést, illetve folyósítani a pénzt, s részünkről lezárjuk az ügyet."

Az árusok és a vásárlók megszerették az új vásárcsarnokot. Fotó: Karnok Csaba

Az árusok és a vásárlók megszerették az új vásárcsarnokot.
Fotó: Karnok Csaba

Botka László, Szeged polgármestere arról tájékoztatta lapunkat, hogy tegnap levelet írt Petykó Zoltánnak: ebben tájékoztatást kért a támogatási szerződés elhúzódásának tényleges indokairól. A levélben Botka részletezte, hogy a Mars téri, városi tulajdonú ingatlan milyen bejegyzéseket, úgynevezett széljegyet tartalmaz. – Ezek egyike sem olyan, amelyik az igény- vagy permentesség tényét felülírná – mondta a polgármester.

Az NFÜ elnökének írt levél azt is tartalmazta, hogy amennyiben Botka László nem kap kielégítő választ, az önkormányzatot ért anyagi és erkölcsi kár miatt egyrészt bírósághoz, másrészt az Európai Bizottság Regionális Fejlesztési Biztosához, Johannes Hahnhoz fordul.

Mars  tér:  veszélyben a város 2,1 milliárdja. Fotó: Karnok Csaba

Mars tér: veszélyben a város 2,1 milliárdja.
Fotó: Karnok Csaba

A kereskedők peren kívül megegyeznének

Ugyancsak tegnap szerkesztőségünk levelet kapott a várossal perben álló kereskedőktől, akik azt írták: „Annak érdekében, hogy Szeged városa megkapja az EU-s támogatást, s hogy a kívánt összeg mihamarabb megérkezzen, alulírottak nyilatkozunk, hogy ... a Szeged, Mars téri területtel kapcsolatos perfolyamatát, valamint igényeinket visszavonjuk, amennyiben Szeged Megyei Jogú Város és közöttünk peren kívüli megegyezés születik... Mindannyian tudjuk, hogy a kívánt támogatási összeg ... segítené Szeged város költségvetését, így előadjuk, hogy az ügynek politikai szereplői és bűnbakjai nem kívánunk lenni."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!