Szeged és környéke

2010.10.05. 22:55

Még nem ismerik a telefonszámukat az új polgármesterek

Csongrád megye - Három szavazat döntötte el az árpádhalmi polgármester-választást. A szentesi kistérséghez tartozó településen harmadszor mérkőzött meg a két jelölt – csakúgy, mint Ambrózfalván. Agrármérnökből, egykori kocsmárosból is településvezető lett.

R. Tóth Gábor

15 megyei település választott új polgármestert vasárnap – köztük a 18 ezres város, Csongrád és a 470 lelkes Nagytőke is. Előbbiben Kőrösi Tibor (Fidesz–KDNP) futott be, a másik új városvezető a mindszenti, független Zsótér Károly.

Mindszenttel együtt 8 településen nem indult újra posztjáért a polgármester. Algyőn Herczeg József, Bordányban Tanács Gábor (függetlenek), Deszken Király László (MSZP), Csanádalbertin Csjernyik Zoltán, Magyarcsanádon Guba István, Nagytőkén Varga Lászlóné, Tömörkényben Bánfi Sándor (mind független) veszi át a stafétát. A legmagabiztosabb Tanács Gábor volt: 934 voksot gyűjtve 638 szavazattal előzte meg riválisát. Elődje, Balogh Ferenc szeme láttára dolgozhat: a volt polgármester a képviselő-testület tagja maradt.

A folyamatosságot az új algyői polgármester is hangsúlyozza. – Járható utat választott Algyő, ezen kell továbbmenni. Be kell fejezni a megkezdett beruházásokat, fejlesztéseket. Utakat aszfaltozni, javítani, építeni a járdákat és csapadékvíz-elvezetőket – vallja Herczeg József, aki a vendéglátásból került a politikába, „két kocsmát adott fel", mielőtt 1998-ban önkormányzati képviselő lett.

Újrázásért induló polgármestert előzött Ferencszálláson a független Jani János – úgy látja, a „változás iránti igény" miatt. – Jövök-megyek a faluban, sok emberrel beszélek, látom a problémákat – mondja a civilben tanárként dolgozó férfi. Mindenki véleményére számít, például a házi szociális rendszer, a közmunkaprogram fejlesztésében. Janihoz hasonló utat járt be a nagymágocsi Atkári Krisztián, a pitvarosi Radó Tibor – 12 szavazattal végzett Dénes László előtt –, a mindössze 24 éves, székkutasi Szél István (Fidesz–KDNP), valamint az árpádhalmi Szarka Attila (Fidesz–KDNP). Utóbbi nyert a legkiélezettebb versenyben, Froman Róbert ellen: 3 szavazattal, 110–107-re verte meg. Már 8 éve is mérkőztek: Froman akkor 148–49-re, 2006-ban 103–59-re győzött.

– Nem gondoltam, hogy ennyire szoros lesz – ismeri be a 43 éves Szarka Attila, aki negyedszer jelöltette magát. Társadalmi munkában lesz polgármester: az okleveles agrármérnök családi vállalkozásban zöldségkertészettel foglalkozik. Legfőbb feladatának a vízdíj csökkentését és a települést Orosházával összekötő út felújítását tartja. Nagy küzdelmet látott a makói kistérségbe tartozó Ambrózfalva is, ahol a független Mitykó Mátyás Márton harmadszor szállt ringbe Tuska Györggyel szemben. 2002-ben 167–112-re, négy éve 193–65-re kapott ki. Vasárnap azonban magabiztosan, 142–93-ra nyert.

A hivatalban elmondták: Mitykó még nem ment be, a telefonszámát sem tudják – mint ahogy egyik rokona sem, aki pedig „szívesen gratulálna neki". Kiderítettük az új polgármester számát, de nem vette fel a készüléket. Annyit tudtunk meg róla: 55 éves, édesanyjával lakik – lapunknak írt levelével tavaly októberben Mitykó Mátyásné hívta fel figyelmünket arra, hogy valaki fizetett hirdetésben, Komikám megszólítással „gratulált" Tuska György polgármesternek, hogy bérlakást kapott a településen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!