Szeged és környéke

2010.10.01. 20:19

Mennyekbe vágtató prolibusz

A Mennyekbe vágtató prolibuszra száll Fekete Ernő, s vele együtt a nézők. A színész Weöres Sándorhoz fűződő viszonyát önálló, humoros estjén mutatja be, mindeközben a nézőkkel is cinkos játékot űz.

A Katona József Színház egyik legtehetségesebb művésze, többek között a Mennyekbe vágtató prolibuszban nyújtott alakításáért a színikritikusok díját, a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést kapta.

Vers és színház együtt: október 5-én a REÖK-ben Fekete Ernő Weöres Sándorral találkozik a Mennyekbe vágtató prolibuszon. A művész magához közelinek érzi a költőt, az önálló esttel pedig régóta dédelgetett álma vált valóra. Napjaink egyik legtehetségesebb színésze közel harminc Weöres Sándor-verset mond és játszik el az általa válogatott, rendezett és előadott produkcióban. A produkció címe egy egysoros Weöres-vers. Már a címadás is azt sejteti, hogy a kiváló művész, a költő egyedülálló humorát is bemutatja önálló estjén.

Hosszabb és rövidebb, ismertebb és kevésbé ismert versek szerepelnek a szubjektív válogatásban. A strófák különös értelmet nyernek és egészen meglepő hatást keltenek Fekete Ernő előadásában, a versek zeneisége, szépsége is magával ragadja a nézőt. A produkcióban nyújtott alakításáért a művészt a színikritikusok díjai közül a legjobb férfi főszereplőnek járó elismeréssel illették.

Fekete Ernő színművész.

Fekete Ernő színművész.
A színész különlegesnek látja a nagyszerű költőt: „Weöres fiatalon is öregember, és idősen is örökgyerek tekintete van. Az előadás során nincs egyetlen idő, hanem idők vannak: örökkévalóság és pillanat." Fekete Ernő a vers születését állítja a középpontba, ezzel egy abszolút banális állapotnak ered a nyomába.

Az előadás során megismerhetjük Weöres Sándor jellemét, személyiségének szabadságát és egyben kiszolgáltatottságát is, mindezt október 5-én, kedden 20 órától a REÖK-ben. A Mennyekbe vágtató prolibuszra belépőjegyeket elővételben 600 forintért, a helyszínen 800 forintért válthatnak. A produkciót a 15. Őszi Kulturális Fesztivállal együttműködve mutatja be a REÖK.

REÖK Gyerök Kör

Októbertől folytatódik a nyáron indult sikeres REÖK Gyerök Kör múzeumpedagógiai foglalkozássorozat, amelyen havonta két szombat délelőtt Ale Ildikó múzeumpedagógus várja mindazokat a gyerekeket, fiatalokat, akik a képzőművészetet érezni, érteni és megélni kívánják. A foglalkozások látogatása 700 forint/fő. Hozza el gyermekét ön is, már az első alkalomra, október 2-án!

(x)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!