Szeged és környéke

2010.10.15. 22:59

Mi dől el a hosszabbításban?

Szeged - Benyújtotta a polgármester a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ) a szegedi belváros rehabilitációja második üteméről szóló pályázat fejlesztésének hosszabbítási kérelmét. Az NFÜ vizsgálódik – Botka László úgy látja: a közgyűlés hibázott, amikor nem fogadta el a pályázatot. A Fidesz–KDNP szerint nem bukja el a fejlesztési forrást a város.

R. Tóth Gábor

„Megfelelő indokoltság esetén lehetősége van a projektgazdának kérvényezni a kiemelt projekt fejlesztésére rendelkezésre álló 6 hónap meghosszabbítását az NFÜ-től. A projektgazda a szóban forgó projektre vonatkozóan ezt a kérelmet határidőre benyújtotta. Jelenleg zajlik a kérelemnek a vizsgálata, ennek alapján kerülhet megállapításra a projekt benyújtásának módosított határideje. Így továbbra is megmarad a projekt akciótervben nevesített státusza" – írta lapunknak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Sajtóosztálya.

Lényeg a részletekben

A szegedi belváros rehabilitációjának második üteméről érdeklődtünk – megírtuk, a Dugonics és az Árpád tér, valamint az új klinika környékének felújításáról heves vita bontakozott ki a szerdai közgyűlésen. Elhangzott: a 2,386 milliárd forintos tervezett költségű program 70 százalékát fedezné uniós forrás, erről kormánydöntés született. A részletes projekttervet a kormánydöntésről szóló értesítés kézhezvételétől számított 6 hónapon belül kellett volna benyújtani – legkésőbb csütörtökön. A jóváhagyó közgyűlési határozat végül nem született meg: a név szerinti szavazáson 13 MSZP-s igent és 16 fideszes, jobbikos és LMP-s tartózkodást regisztráltak. Botka László polgármester ezért 6 hónapos halasztást kért a projektben a fejlesztési ügynökségnél.

Bohács Zsolt, a Fidesz– KDNP frakcióvezetője úgy indokolt: időre van szükségük, hogy támogatni tudják a projektet, a közgyűlés alakuló ülésére beterjesztett több száz oldalas javaslatot nem tudták részleteiben megismerni. Beszélt a regionális fejlesztési ügynökség vezetőjével, aki biztosította: ha benyújtja a város közgyűlési jóváhagyás nélkül a pályázatot, s később hiánypótlásra kérik az önkormányzatot, vagy 6 hónapos határidő-hosszabbítást kér a város – nem bukja el a támogatást.
Erre rímel a fent idézett NFÜ-válasz is.

Kuszaság a szegedi Árpád téren. A belváros rehabilitációja vitát kavart az új közgyűlésben.  Fotó: Schmidt Andrea

Kuszaság a szegedi Árpád téren. A belváros rehabilitációja vitát kavart az új közgyűlésben.
Fotó: Schmidt Andrea

Igen–nem

– Érthetetlennek tartom a közgyűlési döntést. Az elmúlt 3 évben 5 alkalommal került a közgyűlés elé ez a pályázat, a jelenlegi Fidesz-frakcióból 7-en már akkor is képviselők voltak, mindig megszavazták, egyhangúlag – érvelt lapunknak Botka László, aki hozzátette: az új képviselőknek igény szerint tájékoztatón mutatják be a projektet.

– Nagy hiba volt nem elfogadni a pályázatot. A kiírásában szó szerint szerepel: nem hiánypótolható a közgyűlési határozat. Úgy látom, nincs törvényes és szabályos megoldás. Az október 27-i közgyűlés újra szavaz a pályázatról. Ha így befogadja az NFÜ, és az EU ellenőrei később észreveszik ezt a hibát, a fejlesztési ügynökséget terheli a felelősség – szögezte le a polgármester.

Az egyetem mellékszereplő

Az egyetem és a város közösen, konzorciumi partnerként pályázott, az SZTE még saját fejlesztési programját is hozzáigazította ehhez a beruházáshoz. Szabó Gábor rektor lapunknak hangsúlyozta: „mellékszereplők vagyunk a történetben". – Ez a projekt a nagy egyetemi beruházásokkal nincs szoros kölcsönhatásban, ettől függetlenül valósul meg az új klinikai tömb, illetve a mérnöki kar építése, a rektori hivatal, valamint a Dóm téri épületegyüttes felújítása – mondta. Kiemelte ugyanakkor: a klinikai tömbhöz szükség volt a város által már elvégzett munkálatokra. A 265 ágyas központ építésének megkezdése előtt ugyanis ki kellett váltani az építési hely alatt húzódó városi vezetékeket. Ennek költségét, mintegy 750 millió forintot a város már a vita tárgyát képező belváros-rehabilitációs projekt második ütemének önerejéből finanszírozta.

A projekt

A projekt a tervek szerint két helyszínen valósul meg: az épülő új klinikai tömb környezetében (Semmelweis utca, Bánomkert sor, Oldal utca, Állomás utca), valamint az SZTE Dugonics téri főépületének környezetében (Dugonics tér, Toldi utca, Somogyi utca, Eötvös utca, Apáthy utca). Faltól falig rendeznék a közterületeket. Növelnék a zöldfelületek és a találkozóhelyek arányát, számát, lezárnák a Somogyi utcát az autóforgalom elől, díszburkolatos sétálóutca lenne, egészen a Zrínyi utcáig. A klinikák környékén forgalomcsillapított közlekedési övezetek lesznek, felújított közúthálózattal, energiatakarékos közvilágítással, új útszakasz kialakításával az új klinikai központ jobb megközelíthetősége, hosszabb távon a Déli Tisza-híd és az alulhasznosított területeken tervezett innovációs központ megközelíthetősége érdekében. Szerepel a pályázatban a Dugonics tér ovális térrészének és az Árpád térnek az újjáépítése, térfigyelő rendszer kialakítása.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!