Szeged és környéke

2010.10.19. 21:46

Nógrádi Zoltán: Küldetésem van

Mórahalom - Ötödször választották a mórahalmiak polgármesterré Nógrádi Zoltánt. Nulláról kell kezdenie a termelői integráció szervezését, és a nagyberuházások után megkezdheti a „szelíd településfejlesztést".

R. Tóth Gábor

– 16 évig a polgármesterség egy izgalmas feladat volt. Most már küldetésként fogom fel – vallja Nógrádi Zoltán, akit október 3-án ötödször választottak meg Mórahalom polgármesterévé – ezzel a Fidesz országgyűlési képviselője a makói Buzás Péter (MSZP) és a szentesi Szirbik Imre (MSZP) társaságában a legrégebben hivatalban lévő megyei városvezető.

– Amikor 1994-ben, 25 évesen polgármester lettem, édesapám azzal bízta rám a család nevét: óvjam meg a becsületét. Ezért küzdöttem teljes erőbedobással, ebben a nagyon méltatlan kampányban – mondja a polgármester. Szerinte a választási eredmény (a voksok 80,88 százalékát kapta) lehűtötte a kedélyeket Mórahalmon – amely „az elmúlt évek kiegyensúlyozott fejlődését annak köszönhette, hogy nem voltak pártpolitikai viták a testületen belül, még személyes ellentétek sem. Mindig konszenzussal hozzuk a döntéseket."

Egyre inkább felértékelődik a kisvárosi életmód – vallja Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Fotó: Schmidt Andrea

Egyre inkább felértékelődik a kisvárosi életmód – vallja Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Fotó: Schmidt Andrea
20 éves fejlesztési tervet fogalmazott meg 1994-ben – úgy látta, ennyi idő elég lesz a stratégiai lépésekre. – A gazdasági válság teljesen megfordította a folyamatokat. Tönkretette a Mórakert Szövetkezetet, amelyet újra kell építeni. 15 év után a nulláról kell kezdenem a termelői integráció szervezését. De egy percig nem kételkedem abban, hogy sikerülni fog – fogalmaz Nógrádi Zoltán, aki minimum 200 új munkahely létrejöttére számít az ipari parkban. Direkt vállalkozásfejlesztési támogatás kidolgozásában gondolkodik, kimondottan kisvállalkozások segítésére. Mórahalom továbbra is a fürdőre, a turizmusra, a városi intézményhálózatra, a kistérségi fejlesztések rendszerére épít. Valamint a „szelíd településfejlesztésre". – Rengeteg lakossági fórumon vettem részt, a mórahalmiak szerint rá kell térni a finomhangolásra, nem lehet állandóan a nagyberuházásokra koncentrálni. Egy picit az útra kell költeni, amott a csatornára, az iskolára, az idősek klubjára – fejtegeti Nógrádi Zoltán, aki úgy látja: egyre inkább felértékelődik a kisvárosi életmód. Kellemes helyzetben van Mórahalom: közel van Szeged szolgáltatásaihoz, miközben a kisváros is egyre versenyképesebb ebben a szektorban – és megőrizte a közösség egybekovácsolására épülő falusias rendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!