Szeged és környéke

2011.03.16. 21:10

Mi lehet a Démász- telep helyén?

Szeged - Beválogatták egy nemzetközi építészeti tervpályázatra a szegedi Kossuth Lajos sugárúti régi Démász-telepet. A gázgyárról szőtt elképzeléseket júniusig várják.

Dombai Tünde

16 európai ország 49 városát válogatták be az idei Europan nemzetközi építészeti tervpályázatra. Finnországtól Portugáliáig, Írországtól Horvátországig találni helyszíneket. A versenyt tizenegy éve hirdetik meg, Magyarország hatszor ajánlott már feladatot. Győr, Ajka és négy fővárosi helyszín után idén a koordináló Magyar Urbanisztikai Társaság a szegedi színhelyet juttatta tovább az európai mezőnybe. [namelink name="Sz. Fehér Éva"] városi főépítész szerint az önkormányzatnak nagyon előnyös részt venni a pályázaton, hiszen friss, lendületes és ötletgazdag tervek születhetnek, nem beszélve a pályázat reklámértékéről.

Szeged – fél éve, a közgyűlési döntés nyomán megírtuk – a Kossuth Lajos sugárút, Damjanich, Szatymazi és Puskás utca által közrefogott több mint 26 ezer négyzetméteres ingatlannal szállt be a versenybe. Az üresen álló egykori Démász-telep hasznosítására a tervezési programot a Magyar Urbanisztikai Társaság és az EDF Démász Zrt. állította össze. Az alapkérdés: mi legyen a lakótelep, Öreg-Rókus és a forgalmas sugárút közrefogta frekventált helyen felszámolt ipari üzem helyén? Nem árt arra is gondolni, hogy a sugárút másik oldalán a ruhagyár helye is átalakult, a közelben van egy kollégium, egyre jobban benépesül az öthalmi laktanya, és nem utolsósorban ott létesül az évtized beruházása, a lézerközpont. A területre vegyes rendeltetést határozott az önkormányzat: akár vásárcsarnok, kiállítókomplexum, rendezvényterület képében születhet újjá, de tervezhető irodaépület, üzlet, lakóház parkkal, mélygarázzsal. Termelő létesítmény vagy nagy alapterületű bevásárlóközpont nem létesülhet.

– Az üres falak között akad olyan, amit érdemes beilleszteni az új koncepcióba, ilyen a nyugdíjazott hőerőmű 45 méter magas kéménye, egy régi csarnok, és az elbontott hűtőtorony kör alakú betonlába – mondja a főépítész. A játékszabályok szerint a világ minden olyan tervezője beszállhat a versenybe, aki valamelyik uniós ország egyetemén kapta a diplomáját, és fiatalabb 40 évesnél. A pályázat titkos. Április elején a tervezők helyszíni bejáráson ismerkedhetnek meg a területtel, a terveket június végéig kell beadniuk, a nemzetközi zsűri december 15-éig választja ki a győztest. A szegedi témára eddig hárman jelentkeztek. Az önkormányzat és a tulajdonos áramszolgáltató minden elképzelést megkap és felhasználhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!