Szeged és környéke

2011.03.07. 20:03

Mostantól Csongrád megye hátrányban

Csongrád megye - Aránytalanul sok uniós pénz jutott Csongrád megyének a regionális fejlesztési tanács elnöke szerint, ezért helyre akarja állítani az egyensúlyt. Az egyformán jó pályázatok közül ezután a Bács-Kiskun és Békés megyeiek támogatását javasolja elsősorban. Aki boldogulni akar, annak még jobb pályázatokat kell írnia.

Bakos András

Az a legjobb, ha helybeliek döntik el, mit kellene fejleszteni. Ennek az alapelvnek a jegyében születtek meg a regionális fejlesztési tanácsok is, amelyekbe a minisztériumok, a megyei közgyűlési elnökök, a megyei jogú városok, illetve a kistérségek küldenek delegáltat. A tanács általában kormánypárti többségű, de mindig ültek benn ellenzékiek is, az előző ciklusban például a megyei közgyűlések elnökei.

Ez a tanács az uniós pénzek egy részére beadott pályázatok támogatásáról dönt. Így például településeket összekötő három és négy számjegyű utak, bicikliutak építését, felújítását, a közösségi közlekedés fejlesztését támogatja, de vállalkozások turisztikai célú beruházásait is. Támogatta többek között a szegedi Víztorony téri buszállomás és az ópusztaszeri emlékpark korszerűsítését, a vásárhelyi Ginkgo-Sas szálló és a mórahalmi Colosseum Hotel építését. A legutóbbi ülésen, az útépítésre szánt források fölötti vita közben mondta azt Font Sándor elnök, Bács-Kiskun megyei országgyűlési képviselő (Fidesz), hogy Csongrád megye eddig aránytalanul sok pénzt kapott, ezért alakul úgy az elosztás aránya a következőkben, hogy Bács-Kiskun megye 45, Békés 35, Csongrád pedig 20 százalékban részesül. Az elnök számításai szerint a tanács által kezelt forrásokból – 2007-től 2013-ig 220 milliárd fölött gazdálkodnak – eddig egy lakosra Csongrád megyében 126 ezer forint jutott, míg Békésben 76 ezer, Bács-Kiskunban pedig 62 ezer.

De hogyan lehet igazságosabban dönteni, ha nem a klasszikus értelemben vett „pénzosztás" zajlik, hanem a beérkező pályamunkák elbírálása, osztályozása, rangsorolása? – kérdeztük Font Sándortól, aki azt mondta, ha azonos pontszámot kap két pályázat, a jövőben a Bács-Kiskun vagy a Békés megyei támogatását szorgalmazza.

Új ösvény a Feszty-körképnél. A regionális fejlesztési tanács 463 millió forinttal támogatta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark beruházásait. Fotó: Frank Yvette

Új ösvény a Feszty-körképnél. A regionális fejlesztési tanács 463 millió forinttal támogatta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark beruházásait. Fotó: Frank Yvette
Ilyen helyzetek pedig biztosan lesznek, mert eddig is jóval több pályamunka érkezett be, mint amennyit támogatni lehetne, és a bírálat objektív szempontjain túl a tanácsnak joga van pluszpontokat adni, ez pedig befolyásolja a rangsort.

– A tanácsnak valóban úgy érdemes dolgoznia, hogy a megítélt támogatás révén mérsékelje az aránytalanságokat, ugyanakkor egy régiót a központjával együtt lehet és kell fejleszteni, Szegednek nem Makó, Mórahalom, hanem Debrecen, Győr, Pécs a versenytársa – mondta [namelink name="Kozma József,"] a tanács korábbi elnöke. A szocialista politikus szerint nem megalapozottak [namelink name="Font Sándor"] érvei, amelyekkel Csongrád megye túlsúlyát, azon belül Szeged dominanciáját igyekszik alátámasztani. A másik Font-kritikára, miszerint a 220 milliárd forint 80 százalékát már odaítélte, illetve lekötötte a tanács az ő idejében, Kozma azt mondta: az akkori ellenzék folyamatosan sürgette a kormányt, hogy használja föl gyorsabban az uniós pénzt, nehogy végül vissza kelljen fizetni. Amikor a tanács a lekötésekről döntött, ezt pártállástól függetlenül mindenki támogatta. Kozma szerint Font Sándor most valószínűleg a kormány szándékát valósítja meg.

Az ügyben megkérdezett tisztségviselők egyforma arányban mondták, hogy érzésük szerint lejtett, illetve nem lejtett a pálya eddig. Abban egyetértettek: akkor lehet ezt eldönteni, ha megnézzük, honnan mennyi jó pályázat érkezett - de két jó munka közül objektív mérce alapján is ki lehet választani a jobbat.

Újraszámolás

A regionális fejlesztési tanács titkárságától úgy tudjuk, az elnök a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapjáról szerezte információit. Az NFÜ oldalán talált statisztikák közül a Dél-alföldi Operatív Program adatait gyűjtöttük ki (lásd grafikánkat). Ebből az derül ki, hogy eddig tényleg több Csongrád megyei projekt nyert, és tényleg többet, mint a másik két megye. Az elosztás eddigi elveinek kritizálása nem itteni sajátosság. Erre enged következtetni az NFÜ honlapján az egyik elemzés használati utasításának hangvétele: „Elemzésünk következő lépésében egy gondolatkísérletet hajtottunk végre. Kiszámoltuk, hogy az I. NFT és az egyes OPK megítélt támogatásainak (projekthelyszín szerint) hányad részét kellene ahhoz 'újraosztani', hogy a gazdaságilag fejletlenebb kistérségek a megvalósultnál több támogatást kapjanak, mégpedig egy főre jutóan annyit, ami fordított arányban lenne gazdasági fejlettségükkel... Hangsúlyozzuk, hogy ez a gondolatkísérlet nem kíván semmiféle javaslattétel alapja lenni, pusztán a fejlettség és a támogatottság közötti kapcsolatot kívánjuk kiszámítani."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!