Szeged és környéke

2011.03.11. 20:09

Pálfi Zoltán A kölyök után a Három nővér bemutatójára készül

Szeged - Pálfi Zoltán 32 év múltán játszik újra szülővárosában. Segédszínészként ment el, most érett színészként tért vissza. A kölyök után a Három nővér Kuliginjaként láthatja a közönség.

Hollósi Zsolt

– Édesanyámék szerettek otthon sütni-főzni, ezért a Fodor-szakközépiskola hús- és baromfiipari tagozatára írattak. Az első héten kiderült: ez nem az, amire gondoltak – összekeverték a vendéglátó-iparival. Mégis maradtam, leérettségiztem. Közben a KISZÖV Klubba jártam, ahol a párnás ajtó mögött, a kisebbik teremben próbáltak az amatőr színjátszók. Benéztem hozzájuk, maradtam, és két évig ültem a fal mellett. Úgy tűnt, a színpad jó lehetőség arra, hogy gátlásosságomat feloldjam. Beszélni sem tudtam, sokáig nem is kaptam feladatot, de két év után, amikor egy Tabarin-vígjátékban az egyik szerepet már hárman is visszaadták, végül rám bízták. Óriási sikerünk volt vele, nemzetközi fesztiválra is kijutottunk. [namelink name="Incze József"], [namelink name="Farkas Ignác"], [namelink name="Csonka Ibolya"], [namelink name="Bicskey Lukács"] játszott még a csapatban – mesél szegedi pályakezdésről [namelink name="Pálfi Zoltán"], aki amatőrként jelentkezett az akkori színigazgatónál, Giricz Mátyásnál. A direktor végül megunta az ostromot – szerződtette csoportos szereplőnek.

Pálfi Zoltán ismét Szegeden játszik.  Fotó: Karnok Csaba

Pálfi Zoltán ismét Szegeden játszik.
Fotó: Karnok Csaba

– 1978-ban lettem segédszínészként a társulat tagja; a következő évben felvettek a színművészetire. [namelink name="Simon Zsuzsa"] osztályába jártam, életem legszebb négy éve volt az. [namelink name="Csuja Imre"], [namelink name="Schlanger András"] és [namelink name="Varjú Olga"] is abba az osztályba járt. Gáti Józseftől tanultunk beszédtechnikát, versmondást, Hegedűs Gézától drámatörténetet, Szabó Istvánhoz jártunk filmórákra, Ungvári Tamásnál államvizsgáztam. A diploma után, 1984-ben Ruszt József hívására a zalaegerszegi színházhoz szerződtem, ahol három és fél év alatt 24 bemutatónk volt. Gyerekdarabtól a musicalen át az orosz realistákig mindenfélében kipróbálhatta magam. [namelink name="Ruszt József"] irányításával tanultam meg a szakmát – vallja most Pálfi Zoltán. Zalaegerszegről két évre Debrecenbe szerződött, 1989 óta pedig az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának tagja.

– Véletlenül kerültem Egerbe, ahol olyan kollégák jöttek össze, akikkel értettük egymást a színpadon – és a büfében is érdemes volt leülni velük. Gyorsan elröppent ott 22 év. Mindig kerestem a lehetőséget, hogy máshol is kipróbáljam magam. Családom anyai ága Erdélyből származik, kötődöm ahhoz a vidékhez, játszottam és rendeztem is az ottani színházakban. Amióta elvégeztem a főiskolát, mindig vágytam arra, hogy egyszer a Szegedi Nemzeti Színház színpadán játszhassak. Amikor tavaly [namelink name="Juronics Tamás"] és [namelink name="Bodolay Géza"] szerződést ajánlott, már elígérkeztem a következő évadra Egerbe, de mondtam: vendégnek szívesen jönnék. Hamarosan kaptam egy ajánlatot: A kölyök vagy a Három nővér. Azt válaszoltam: inkább mindkettő. Hihetetlen élmény volt harminckét év múltán újra Szegeden színpadra lépni. A nagyszínházban sohasem játszottam, mert azt akkor újították fel, amikor elkezdtem a pályát. Idejét nem tudom, hogy mikor vettem részt olyan jó próbafolyamatban, mint A kölyöké volt. Hihetetlenül tehetséges csapat dolgozik Szegeden; látszik az előadásból is, mennyire szeretik egymást. Az első pillanattól úgy kezeltek engem is, mintha a társulat tagja lennék. Áprilisban mutatjuk be a Három nővért, amelyben Mása férjét, Kuligint alakítom. Örülök ennek a szerepnek, mert egészen más figurát kell megmutatnom. Először dolgozom Bodolay Gézával, élvezem a próbákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!