Szeged és környéke

2011.03.22. 20:25

Szatymazra költözik a Szilánk

Szatymaz - Szegeddel határos, de már szatymazi telken építkezik a Szilánk cégcsoport. 42 hektáron 24 ezer négyzetméternyi épületet húznak fel több mint 3 milliárd forintból, uniós támogatással. Az első kapavágás pár napja volt, 2011 végén költöznek.

Fekete Klára

Még mozog az átnedvesedett talaj a munkagépek alatt Szatymaz határában, közel az autópálya-csomóponthoz. A Szilánk cégcsoport új üzeme és irodaháza épül itt néhány napja: a területet elkerítették, áll az őrbódé, és lerakták az első konténereket is. Tegnap az EDF Démász szakembereit várta a kivitelező Arcadom Építőipari Zrt. képviselője, valamint a jó időt: a napsütést és a szelet, hogy kiszáradjon a föld.
[namelink name="Varga Gusztáv"], a Szilánk cégcsoport elnöke mutatta meg a területet, amely a jelenlegi Pulz utcai irodaháztól és üzemtől 9 kilométerre fekszik. Noha a városban köztudott volt, hogy a Szilánk kinőtte a volt konzervgyári ingatlanokat, a döntéssel a kivitelezői szerződés aláírásáig nem jelentek meg a nyilvánosság előtt.

Mikor határozták el a költözést? – Amikor 2003-ban mostani helyünkre költöztünk, azt mondtam – idézte fel a történteket az elnök –, hogy az eredmény szép, de remélem, egyszer még optimális elrendezésű telephelyet építhetünk zöldmezős beruházásban. A kollégák akkor megmosolyogtak, ezt túlzottan nagy ívű elképzelésnek tartották. Majd három év múlva, 2006-ban döntenünk kellett: költözünk.

Ennek több oka is volt, mondta Varga Gusztáv: például a megörökölt konzervgyári borsó- és májüzem töredezett betonja, amely miatt gyakran sérültek az üvegtáblák. Vagy a kis belmagasság, amely nem engedte, hogy híddarut építsenek be. Eközben látniuk kellett, hogy az osztrák, lengyel, szlovák versenytársak korszerűbb körülmények között termelnek.

Varga Gusztáv, a Szilánk cégcsoport elnöke mutatta meg az új üzemnek helyet adó területet, amely a jelenlegi Pulz utcai irodaháztól 9 kilométerre fekszikFotó: Schmidt Andrea

Varga Gusztáv, a Szilánk cégcsoport elnöke mutatta meg az új üzemnek helyet adó területet,
amely a jelenlegi Pulz utcai irodaháztól 9 kilométerre fekszik.
Fotó: Schmidt Andrea


2006-ban még lendületben volt az üvegipar, hatalmas építkezések zajlottak a világban, itthon tartottak a panelfelújítások. Minden körülmény kedvezett az építkezéshez, de nem találtak megfelelő helyet maguknak. Utóbb a gazdasági válság kissé „tompította a telephely hiányát".

– Lokálpatriótaként először Szegeden néztem körül – folytatta a Szilánk elnöke –, de nem volt megfelelő ipari terület. Szóba került a SZILK is, ám ott megelőzött bennünket a Hansa-Kontakt Kft. Ezért léptem ki a városból, és bukkantam rá a Szegeddel határos, ám már szatymazi telekre, ahol közel a gázvezeték, van áram, fúrt kút és csatorna.

Arra a kérdésre, mi lesz a régi ingatlannal, a következő választ kaptuk: ott marad az üvegipari gépek gyártásával és értékesítésével foglalkozó gépipari üzletág, valamint több olyan tevékenység, amelyik „nincs szorosan láncra fűzve" az üvegipari gyártással. A költségkímélés miatt csak az indokolt alaptevékenység költözik az év végén Szatymazra. Még a régi irodaházban is maradnak dolgozók. A hasznosítható négyzetmétereket kiadják irodának, raktárnak, üzemnek. A város így az iparűzési adónak csak egy részétől esik el, az építményadó pedig ugyanúgy befolyik a szegedi kasszába, mint eddig.

78 új dolgozó

Több mint 3 milliárd forintba kerül a magyar tulajdonban lévő, exportra termelő Szilánk cégcsoport zöldmezős beruházása Szatymazon. Ebből 930 millió forint uniós támogatás: egy termelő, valamint egy logisztikai beruházásra nyerték az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programon belül. A pályázat egyik feltétele, hogy 78 új munkahelyet hozzanak létre. Elsősorban szegediek jelentkezését várják: az alkalmazottakat majd buszokkal szállítják a telephelyre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!