Szeged és környéke

2011.03.10. 12:18

Szegeden 150-350 ezer forintért adtak rokkantságot

Szeged - Negyven ember jutott jogosulatlanul rokkantsági járadékhoz Szegeden. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egy orvost és egy asszisztenst gyanúsít.

Delmagyar.hu

– A nyomozás a Szegedi Főügyészség kezdeményezésére indult, a rendőrség és az ügyészség közösen hajtotta végre – tájékoztatta a delmagyar.hu-t [namelink name="Tuczakov Szilvána"] a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A negyven embert érintő rokkantosítási ügyről [namelink name="Szekeres Tibor"] a CSMRFK bűnügyi osztály vezetője elmondta, korrupciós bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást. – Szerdán házkutatásokat tartottunk és a gyanúsítottatokat is elfogtuk – mondta Szekeres.

– Kihallgattuk a gyanúsítottakat, nyolc házkutatást hajtottunk végre, két esetben a Vasas Szent Péter utcai II. számú rendelőben is jártunk. Két személyt befolyással üzérkedéssel, kettőt pedig vesztegetéssel gyanúsítunk. Összesen negyven ember rokkantosítását vizsgáljuk. Rendelkezésünkre állnak terhelő tanúvallomások és okiratok is – mondta [namelink name="Csányi Illés"] a CSMRFK gazdaságvédelmi osztály vezetője.

150-350 ezer forintba került a rokkantság. Jó üzelt volt - eddig.

150-350 ezer forintba került a rokkantság. Jó üzlet volt - eddig.
[namelink name="Szanka Ferenc"], a Csongrád Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze a fentieket kiegészítette azzal, az ügyészség a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnál is vizsgálódott. – Az ügyben érintett asszisztens dolgozott a rehabilitációs hivatalnál, átkutattuk irodáját, lefoglaltuk a negyven rokkantosított ember iratait. Ezen kívül házkutatást tartottunk egy magánorvosi rendelőben. A bűncselekmények felderítése során arra a megállapításra jutottunk, hogy a korrupcióban érintett orvos és asszisztens a rokkantsági járadékra váróktól 150–350 ezer forint közötti összeget kértek. Az ügyészség elrendelte a lehallgatást is, melyeket legalább fél éven keresztül folytattunk – mondta Szanka.


Hallgassa meg a vesztegetést!Megtudtuk: a betegek először a magánorvoshoz fordultak, majd a szakértői intézetben dolgozó asszisztens, aki a rokkantosítási bizottságnak is tagja, intézkedett, hogy az álrokkantak járadékot kapjanak. A végleges rokkantosítás – ami már nem igényelt három évenkénti felülvizsgálatot – többe került. Hogy biztosra menjenek a csalók, hamis orvosi leleteket is beszereztek az ügyfélnek.

– Kezdeményezzük a rendkívüli felülvizsgálatot, hogy kiderüljön, ki az álrokkant – mondta Szanka, aki azt is elárulta, hogy eddig három esetben már elvégeztek felülvizsgálatot és az eredeti diagnózissal ellentétes eredmény jött ki.

A lehallgatás torzított verziója.Egyelőre mindössze egy orvost és egy asszisztenst gyanúsítanak. Újságírói kérdésre elmondták, hogy a rehabilitációs intézetben dolgozó asszisztens és a magánorvos régi ismerősök, de ennél többet nem árultak el. Azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy a rokkantosítási bizottság többi tagja is érintett-e a korrupcióban. – Eddig csak 2009-2010-et vizsgáltuk, korábbi esetekről még nem tudunk – mondta Csányi Illés.

Arra sem derült fény, hogy a hamis leleteket kiadó szakorvosokat lehallgatták-e a rendőrök, illetve, hogy folyik-e ellenük nyomozás. A büntethetőségről megtudtuk, hogy a vesztegetésért öt évet, a befolyással üzérkedésért akár tizenkét évet is lehet kapni. – Iratokat kértünk be a nyugdíjfolyósítótól, a nyugdíjpénztáraktól, telefonlistákat elemeztünk a nyomozás során – tudtuk meg. A hatóság még nem összesítette, hogy mekkora összeghez jutottak az álrokkantak.


Az ügyész hangsúlyozta, hogy mindegy, hogy valakinek csak kicsit segítettek – tehát volt valamilyen alapbetegsége vagy sem – vagy teljesen egészséges embereket juttattak járadékhoz. Mindkét eset bűncselekmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!