Szeged és környéke

2011.03.24. 19:43

Tavaszi illatok hat hektáron

Szeged - Romániából is a Röszkei úti nagybani virágpiacra jönnek vásárolni a különböző növények és virágok szerelmesei. A boltokban és a piacokon 100–200 százalékos haszonnal kelnek el az itt vásárolt áruk.

Munkatársunktól

Magánember a legritkább esetben fordul meg a szegedi nagybani virágpiacon: egy-két szál rózsáért a borsos belépő miatt – délelőtt fél 12-ig 2000, utána 1000 forint gépjárművenként – nem éri meg begördülni a Röszkei úti, 6 hektáros területre. Tegnap délelőtt mégis hemzsegtek az emberek a virágillatban: a nézelődők és nagy tételben vásárlók jó része román volt.

– Náluk nagyobb a hagyománya a virágnak. Meg kell nézni egy ottani esküvőt vagy hétvégén a templomot: szinte mindent virággal díszítenek – adott magyarázatot [namelink name="Strohner Csaba"] piacvezető. A mikrobuszok rendszámtáblái alapján a legtöbben Temesvárról érkeztek a Szeged környéki virágtermelőkhöz. Az igazgatótól megtudtuk: Romániában nincs virágpiac, így ennek a területnek a virágellátását is ők látják el. A környéken termett jácintért, fréziáért és más növényekért Hargita megyéből és a Szegedtől 870 kilométerre levő Constantából is érkeztek már vásárlók.

Különleges helyszínek – Nagybani virágpiac a Röszkei úton. Fotó: Frank Yvette

Különleges helyszínek – Nagybani virágpiac a Röszkei úton.
Fotó: Frank Yvette

– A románok nélkül bajban lennénk – erősítette meg az árvácskákat és törökszegfű-palántát kínáló [namelink name="Kisapáti Sándor"]. A balkonnövény tőjét 50 forintra tartotta. – Amit nem tudok eladni, azt szombaton a Mars térre viszem ki – mondta az üllési virágtermelő. A Marson magasabb árakkal dolgozik: 80 forintért pakolja ki ugyanazt a virágot. A piacvezető szerint a viszonteladók 100–200 százalékos haszonnal adják tovább az itt vásárolt virágokat és növényeket. Nagy árengedményeknek nem helye a piac, hiszen nincs nagyon mit lealkudni: az egyik árus 30 szál különböző színű friss gerberát 1000 forintért kínált nekünk, ami szálanként 33 forintra jön ki. A szegedi piacokon és boltokban a virág darabját tegnap 80–120 forint között tették ki. De még ilyen árak mellett sem rohamozzák meg mindig a termelőket a vevők. A csanyteleki [namelink name="Vincze Mihály"] az asztalán nagy vödrökben illatozó fréziáit mutatta: március 6-án szedte le őket. – Egy ideig eltartható hűtőben a virág, de sokszor rajta marad az emberen a felesleg – magyarázta.

A termelők nemcsak a szabad ég alatt, hanem egy csarnokban is árulnak. A berendezés nem éppen tetszetős a mennyezet alatt futó sok cső miatt, de a kínálat annál vonzóbb: a növénykedvelők többek között ludisiát, marantát és amarilliszt is tehetnek bevásárlókocsijukba. A virágokon kívül színes elem az a mozgóbüfé, ami fasírtos zsemlével, kávéval, de vilmoskörte-pálinkával is a vendégek és árusok rendelkezésére áll.

Árak és számok

A piac közel 6 hektáron terül el. 3200 négyzetméteres fűtött csarnoka mellett 156 kültéri és 100 beltéri elárusítóasztala van. Kevésbé forgalmas időszakokban 200–300, forgalmas időszakokban 400–600 virágkertész és eladó kínálja portékáját. A piaci napokon a gazdát cserélő növények és kellékek értéke több százezer eurós nagyságrendű. A rózsák darabját nagyságtól függően 50–150, a tulipán szálát 40–50, a jácinthagymát 170, a cserepes orchideát 1300 forintért adták. Az egyik virágüzletlánc szegedi boltjaiban rózsát 300–400 forintért láttunk, míg a piacon szála átlagosan 250 forintba került.

Címkék#piac#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!