Szeged és környéke

2011.03.07. 20:13

Új ügyvezető a magyar ELI-projekt élén

Szeged - A Brüsszelben jó kapcsolatokkal rendelkező, a magyar EU-elnökség és az NFÜ integrációs elnökhelyetteseként dolgozó Lehrner Lóránt a szegedi szuperlézerprojektet koordináló ELI HU új ügyvezetője.

R. Tóth Gábor

Lehrner Lóránt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) integrációs elnökhelyettese irányítja tegnaptól az ELI HU Fejlesztésszervező Nonprofit Közhasznú Kft.-t – értesült lapunk. Információnkat az érintett is megerősítette, de a részletekről mára ígért tájékoztatást.

A hazai beruházás előkészítését és koordinálását végző szervezetet tavaly júliusban alapította a Szegedi Tudományegyetem, az önkormányzat és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), ügyvezető igazgatója [namelink name="Lippényi Tivadar"], az NKTH alelnöke lett. A múlt heti taggyűlésen döntöttek utódjáról.

Úgy tudjuk, a felügyelőbizottság személyi összetétele is megváltozik. Jelenleg [namelink name="Kroó Norbert"] fizikus, akadémikus a testület elnöke, tagja pedig [namelink name="Dékány Imre"], a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke és [namelink name="Susányi Tamás"], a Szeged Pólus Nonprofit Kft. korábbi ügyvezető igazgatója.

A cégnek adósságai vannak – márpedig addig nem kaphat pályázati pénzt, amíg nem konszolidálja pénzügyi helyzetét. Ezt a feladatot az állam magára vállalja. A szegedi lézerközpont pályázatát az év első felében be kell nyújtani Brüsszelnek. Kisebbik eleme a tudományos rész, a nagyobbik a gazdasági, építészeti, jogi, üzemeltetési kérdésekkel foglalkozik – első körben arról kell meggyőzni Brüsszelt, érdemes létrehozni a szuperlézert, mert az fellendíti az uniós innovációt és a régió fejlődését.

Ebben sokat segíthet az információink szerint jó brüsszeli kapcsolatokkal rendelkező Lehrner Lóránt, aki a magyar EU-elnökség integrációs elnökhelyettese is. Közgazdász végzettségű, korábban a fehérvári Volksbankot is vezette.

Az öthalmi volt szovjet laktanya 11 hektárjára tervezett, 245 millió eurós beruházással megvalósuló, több ezer négyzetméteres alapterületű, háromszintes épületet 2015-ig kell megépíteni, mellé 60 hektáros tudományos park települhet. A projektet a januárban ismertetett Új Széchenyi-terv kiemelt nemzeti programjai közé sorolta a kormány. [namelink name="Réthelyi Miklós"] nemzeti erőforrás miniszter például mostanában a kabinet fejlesztési zászlóshajójaként a zsámbéki medencébe tervezett közép-kelet-európai Szilícium-völgyet, tudásközpontot, valamint a szegedi lézerközpontot nevezi meg, de [namelink name="Petykó Zoltán"], az NFÜ elnöke is prioritásként emlegette egy rádióinterjúban a magyar ELI-projektet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!