Szeged és környéke

2011.08.23. 21:48

Kerékpárúttal védené a falu a bicikliseket

Bordány - Kerékpárút megépítésére adott be pályázatot Bordány a falutól a településhatárig. A sziksóstói kiskertekig szeretnék kiépíttetni az utat, ám Szeged egyelőre nem adott be pályázatot a hozzá tartozó szakaszra.

Munkatársunktól

Naponta 5200 személyautó dübörög végig a statisztika szerint a Bordányi úton a kistelepülés és a sziksóstói kiskertek között Szegedig. A teherautók száma szintén jelentős: ez a legrövidebb szállítási út Szeged és Kiskunhalas között – az áruforgalom mintegy 85 százaléka itt halad át.
A bordányiak régi óhaja egy kerékpárút kiépítése a falutól a kiskertekig, amelyen biztonságosan tudnának közlekedni. Jelenleg az autók között kell haladniuk a bicikliseknek. Szeged és Bordány 5 éve még közös szívügyének tekintette a mintegy 9 kilométer hosszú bicikliút megépítését, ám a pályázat benyújtására nem kerülhetett sor, mert a város engedélyes tervei időközben lejártak. Ezeket a szegedi hivatal nem hosszabbította meg.

Szeged visszalépése miatt az önálló pályázat benyújtása mellett döntöttünk. A cél a falu és a kiskertek összekötése kerékpárúttal, de mi csak a Kulipintyó csárdáig, a két településnél lévő határútig pályázhatunk az uniós támogatásra. Már ez is hozzájárulna a kiskertekben, a Béke- és a Seregélyes-dűlőben élők biztonságosabb kerékpáros közlekedéséhez. A halasi út mellett végigfutó, 4758 méter hosszú külterületi kerékpárút építése a Szeged–Bordány–Üllés kerékpárút-hálózat teljesebbé tétele érdekében történik meg. A megépítendő külterületi kerékpárút a hálózat hiánypótló eleme lenne – mondta Tanács Gábor bordányi polgármester.
Martonosi Róbert apósát évekkel ezelőtt éppen a csárdánál gázolta el egy autó. – Pedig akkor még nem volt ekkora a forgalom, és ilyen őrülten sem vezettek az emberek. Sokszor leszorítanak az úttestről – mondta a Bordány–Szeged közötti úton gyakorta kerékpározó férfi.

Biztonságosabban szeretnének tekerni a bordányiak. Most napi 5200 autó hajt végig a főúton Szegedig. Fotó: Karnok Csaba

Biztonságosabban szeretnének tekerni a bordányiak. Most napi 5200 autó hajt végig a főúton Szegedig. Fotó: Karnok Csaba
A bordányi településvezető szerint a kerékpárút teljes megépítésével kevesebb baleset történne, és minden bizonnyal jelentősen nőne a kerékpárosok száma, akik egy védett úton nagyobb számban mernének közlekedni biciklijükkel.

Felül kell vizsgálni

Oláh Miklós, a szegedi önkormányzat közlekedési referense lapunknak elmondta: a szegedi részről rendelkezésre álló tervek elkészítése óta a vonatkozó szabványok módosultak, így a tervek felülvizsgálatra szorulnak. Egy útépítési engedély egyébként 3 évig érvényes, ám a közművesítések miatt a szükséges közműegyeztetéseket évente újra el kell végezni. – A szegedi önkormányzat jelenleg nem rendelkezik a hatályos szabványoknak megfelelő engedélyes tervvel, amellyel pályázni tudna a hozzá tartozó útszakaszra. A Sziksósfürdőig jelenleg is meglévő kerékpárút továbbépítésére egy ilyen tárgyban kiírt pályázatban, közgyűlési döntés alapján, a rendelkezésre álló tervek felülvizsgálatát és engedélyezését követően nyílhat lehetőség – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!