Szeged és környéke

2012.03.31. 21:08

Amikor a fél világ elsötétült, Szeged akkor is ragyogott

Szeged – Sok év után először Szeged nem csatlakozott a Föld órája akcióhoz. Szombaton fél 9-kor elsötétült a budapesti Lánchíd, a párizsi Eiffel-torony és a londoni Big Ben is.

Segesvári Csaba

A Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket – olvasható a foldoraja.hu oldalon. A WWF Earth Hour (Föld Órája) kampányához világszerte 135 ország 1,8 millárd lakosa csatlakozott.

Föld órája Szegeden - minden lefotózott izzó energiatakarékos volna? Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Megéri otthon is lekapcsolni?

Az egyik energiaszolgáltató cég honlapja szerint „Az Európai Unió villamosenergia-felhasználásának csaknem harmadát a háztartások fogyasztása teszi ki. Magyarország éves villamosenergia- fogyasztása körülbelül 35 TWh (35 000 000 000 kWh). Egy társasházban élő négytagú család éves áramfogyasztása közel 4200 kWh." Ha az éves fogyasztást visszaosztjuk egy órára, kétség kívül nagyon pici számot kapunk, azonban minél többen csatlakoznak a Föld órájához, ez a kicsi szám annál nagyobb lesz. Határozottan igaz: sok kicsi sokra megy!

A korábbi években a Szegedi Tudományegyetem a TIK-ben szervezett látványos programokat a Föld Órájára, idén itt sem lesz semmi. Amikor a városházán az esetleges szegedi programokról, díszkivilágítás lekapcsolásáról érdeklődtünk, nemleges választ kaptunk. „Szeged nem csatlakozott a kezdeményezéshez" – mondták. Azt persze mi is tudjuk, hogy a figyelemfelhívás jelképes, hiszen egy óra sötétség nem menti meg a Földet, mégis a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése nem lehet hiábavaló.

Ha számokban akarjuk kifejezni Szeged közvilágítását: 2010-ben 578 millió forintot fordított a város a teljes közvilágításra, a díszkivilágítás mintegy 5 millió forintot emésztett fel.

A WWF honlapja szerint Budapest látványos programmal készül az egy órás sötétségre: a WWF Magyarország ezúttal a Lánchídról borítja sötétségbe a várost. Ezen túl a főváros teljes díszkivilágítását lekapcsolják, elsötétül majd a Lánchíd mellett a Budai Vár, a Parlament és a Duna Korzó is. Itthon kialszanak az egri bazilika, a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház és a tatabányai Turul emlékmű fényei is.

Föld órája Szegeden - minden lefotózott izzó energiatakarékos volna? Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


* * *

Stand-by üzemmód évente több ezer forintért...
A szelektivhulladekgyujtes.blogter.hu cikke szerint az úgynevezett készenléti üzemmód több száz kWh felesleges áramfogyasztással is terhelheti a környezetet. Ha kihúzzuk a nem használt elektromos eszközöket, spórolunk. Ilyen egyszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!