Szeged és környéke

2012.05.17. 17:01

Csonkolták az Űrhajós utca fáit

Szeged - Csonkolták a platánokat az Űrhajós utcában, mert egy esetleges tűz esetén lehetetlen lett volna a mentés.

Munkatársunktól

Csonkolták a platánsort Szegeden, az Űrhajós utcában a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. A fák nem korhadtak, villanyvezeték sincs fölöttük, mi az oka a munkának? – kérdezték a lakók.

[namelink name="Nieszner György"], a városüzemeltetési iroda munkatársa elmondta: még 2010-ben kapott az iroda lakossági bejelentést arról, hogy egy esetleges tűz esetén a fáktól a tűzoltás és a mentés lehetetlen volna. Az iroda értesítette a tűzoltóságot, akik ellenőriztek, és megerősítették ezt a gyanút. Ekkor egy hosszabb egyeztetés, tervezés, majd lakossági fórum következett, aminek most az az eredménye, hogy nem kivágják, csupán csonkolják a platánok egy részét, illetve a jegenye- és nyárfasort is. A tűzoltóság a munka elvégzése után ellenőrizni fogja, hogy így már akadálytalan-e egy esetleges mentés.

Csonkolták a platánokat az Űrhajós utcában. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)


– Nehéz döntés volt, de az emberi élet előbbre való – fogalmazott Nieszner György, aki hangsúlyozta: a kft. munkatársai ornitológusegyesületekkel együttműködve a fákon lévő fészkeket áthelyezik, vagy műfészket telepítenek.

A kérdésre, hogy máshol nincs-e hasonló probléma Szegeden, elmondta: a Vértói úton találtak hasonlót a tűzoltók, de ott nyeséssel orvosolták a problémát. Az Űrhajós utcában azonban egymáshoz túl közel, 5 méteres távolságban telepítették annak idején a platánokat, holott az ideális ültetési távolság 20 méter.

Csonkolták a platánokat az Űrhajós utcában. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!