Szeged és környéke

2012.05.31. 21:40

Elveszíti frekvenciáját a szegedi Rádió Mi

Szeged - Kisközösségi pályázat egyelőre nincs, de a rádió egyébként sem szeretne a műsoridő kétharmadában a Médiatanács elvárásainak megfelelő közszolgálati műsorokat készíteni, vagy másodperces lebontásban táblázatokat összeállítani és küldözgetni, hogy mikor mi ment a rádióban.

Gonda Zsuzsanna

Hét év után elveszíti frekvenciáját a szegedi kisközösségi rádió, a Rádió Mi. A stáb június 3-án 12 órás élő adással búcsúzik az FM 89.9-től, de interneten ezentúl is elérhető marad.

„A rádiót működtető Itt Szeged Egyesület 2004-ben nyert műsorszolgáltatási jogosultságot, amely nyolc évre szólt. A Médiatanács jelenleg nem ír ki újabb kisközösségi rádiós pályázatot, így mindenképpen el kell hallgatnunk" – áll a nonprofit rádió honlapján is elérhető közleményben.

Még mindig nincs döntés a Szeged 95,4 megahertzről

Továbbra sincs döntés a Szeged 95,4 MHz sorsáról. Tavaly novemberben megírtuk: négyen pályáztak a kereskedelmi frekvenciára, amelyet a Rádió88 használ. Az NMHH honlapján az olvasható, hogy jelenleg a benyújtott pályázati ajánlat tartalmi érvényességének vizsgálata van folyamatban.

– Kisközösségi pályázat jelenleg nincs, nemrég készült el az új pályázati felhívás tervezete, ez azt jelenti, hogy ha akarnánk sem tudnánk mire pályázni még. De nem is akarunk. Arra például, hogy a műsoridő kétharmadában a Médiatanács elvárásainak megfelelő közszolgálati műsorokat készítsünk, vagy hogy folyamatosan, másodperces lebontásban táblázatokat állítsunk össze és küldözgessünk, hogy mikor mi ment a rádióban, meg hogy ötven-, százezres büntetéseket fizessünk, nincs kapacitásunk. Önkéntesként, munka és egyetem mellett, kedvtelésből rádiózunk, túl sok kényszert nem bírunk el – mondta lapunknak [namelink name="Medvegy Gábor"], a rádió munkatársa.

Arra a kérdésre, hogy a frekvencia presztízst jelent-e, a rádiós így válaszolt: – Többletmunkával jár, stabilabb hátteret kíván, és a hallgatók számára – az amúgy szűk vételkörzeten belül – egyszerűbben elérhető egy frekvencián sugárzó rádió, mint egy netes, de presztízse szerintem végső soron a tartalomnak lehet. Inkább technikai kérdésnek gondolom, aminek egyre kisebb a jelentősége, mert egyre szélesebb körben nyílik lehetőség az internetes rádióhallgatásra. Ezt már mobiltelefonon is bárhol, olcsón meg lehet tenni. De most még kétségkívül nagyobb közönséget jelent, ha az éterben is el lehet érni egy rádiót. Hogy „rádiósabbak" vagyunk-e a frekvenciától, nem tudom, frekvencián sem akartunk „rádiósak" lenni, közösségi igényeket szeretnénk kielégíteni, alternatívát nyújtani.

A Rádió Mi által használt frekvencia most üres marad.

– Ha később valaki úgy gondolja, hogy ilyen feltételek mellett is pályázik egy ilyen kis lefedettségű frekvenciára, akkor elképzelhető, hogy ezt jelölik ki neki. Nem tudom, lesz-e ilyen pályázó, sok sikert hozzá. A kalózkodás felesleges kockázat, biztos jó poén, de eleve kiszámíthatatlan, hogy mikor és hol érhető el, nyilván ezt nagydobra verni sem lehet, úgyhogy fontosabb ennél, hogy aki kíváncsi ránk, az a neten akadjon ránk – fogalmazott Medvegy Gábor.

* * *

Búcsúbuli
A lekapcsolást június 3-án egész napos buli előzi meg a Rongy kocsmában és annak udvarán. Vasárnap déltől koncertek, bográcsozás, beszélgetések és a Rádió Mi DJ-i várnak minden érdeklődőt. Fellépnek a rádióhoz közel álló zenekarok, köztük az Attention Chérie, a MoNaStereo, a Tha Shudras és a Nemulass, a DJ-k pedig indie-től és new wave-től a chillen, hiphopon és funkyn át a dubstepig széles stílusválasztékkal készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!