Szeged és környéke

2012.05.19. 19:08

Pusztaötös bemutató a Nyeregszemlén - galériával

Ópusztaszer - Lófektetést és ültetést is láthatott a közönség szombaton ópusztaszren a második Nyeregszele csikós bemutatóján.

Munkatársunktól

Az állatok számára ez természetellenes testtartás, a jó csikós mégis már egy hónap alatt betaníthatja erre a lovát, egy év alatt pedig tökélyre fejlesztheti a mutatványt. Veszélyesebb produkciót is láthatott a közönség: a csikósok lóháton állva vágtáztak. A leglátványosabb jelenet a pusztaötös bemutató, amikor a csikós két ló hátán egyensúlyozik, miközben öt vágtázó lovat vezet. A pusztaötös ötlete közel száz éve egy osztrák festő fejéből pattant ki: Ludwig Koch az 1900-as évek elején festette meg az elsőt – a lovak hátán vágtató szilaj magyar postást. A festő vízióját Lénárt Béla magyar lovas valósította meg. Később tőle tanulták el a vállalkozó szelleműek a meglehetősen veszélyes mutatványt.

A Vivát huszár minősítő második fordulóját is ma tartották: a hagyományőrzők korabeli viseletben mentek végig az ügyességi pályán. Ugrattak, kapu alatt vágtáztak keresztül, koplyafával koszorút szúrtak, törökfej kaszabloást imitáltak.

Csikósok és huszárok - a Nyeregszemle szombati napja képekben. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Már több százan adták le szelvényüket a Lovas Élet standján: akiét holnap kisorsolják, megnyeri Adományt, a a fiatal pej heréltet Furioso-North Start. Kucsora István Kéktói Furioso Ménese, a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület és a Lovasélet közösen ajánlott fel.

Örömvágta a lovasviadal végén. Fotó: Panek Anna.

Vasárnap honfoglalás-kori haditornát, Hamza Viktória szabadidomító bemutatóját, póni galoppot is láthat a közönség. 11 órakor kezdődik a Nemzeti Vágta előfutama.

A Nyeregszemle részletes programja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!