Szeged és környéke

2012.05.22. 21:58

Rendeletek korlátozzák a kutyatartást: rá kell bólintania a szomszédnak

Csongrád megye - A megye nagyobb városaiban társasházaknál a tulajdonosok, szomszédok hozzájárulása szükséges a kutyatartáshoz.

Munkatársunktól

A szegedi állattartási rendelet liftekre vonatkozó szabályozást nem tartalmaz, szükségessége nem merült fel. Viszont ha egy állat lifttel szállítása zavaró, a panaszos birtokháborítási eljárást kezdeményezhet a jegyzőnél. Többlakásos épületekben, bérházakban lakásonként egy kutya, illetve két macska tartható, amihez (elsősorban kutyáknál) a tulajdonosok, bérlők, közvetlen szomszédok kétharmados hozzájárulása szükséges. Ha valaki ezzel nem rendelkezik, és bejelentés érkezik a polgármesteri hivatalhoz, megtiltják az ebtartást – tudtuk meg [namelink name="Vécsey Ágnes"] sajtófőnöktől. Évente 15–20 különböző panasz fut be az önkormányzathoz.

A kutyasétáltatásnak is vannak szabályai. Illusztráció: Frank Yvette

A kutyasétáltatásnak is vannak szabályai. Illusztráció: Frank Yvette

A megyében liftezhetnek

A pécsi példa, a kutyák liftből való kitiltása egyelőre nem ragadós. Csongrád megye minden nagyobb városában (Szeged, Hódmezővásárhely, Makó, Szentes, Csongrád) liftezhetnek az ebek a toronyházakban. Ez nem is szabályozható központi, városi rendelettel, az egyes lakóközösségek dönthetnek úgy: a lépcsőházra korlátozzák a házi kedvencek és gazdáik mozgását.

Társasházaknál Makón is a tulajdonosok, szomszédok beleegyezésével lehet kutyát tartani a lakásban. Ezzel, valamint az ebek „renitens" viselkedésével, szabálysértéssel kapcsolatban kevés észrevétel érkezik az önkormányzathoz, annál több gondot okoznak a gazdátlan, elkóborolt kutyák, amelyeket a gyepmester segít befogni.

Az állattartás Csongrádon is önkormányzati ügy, és [namelink name="Szubally Brunó"] aljegyző tájékoztatása szerint az elmúlt 10 évben mindössze három panasz érkezett a társasházakban élő kutyákról, ebből egy igényelt hatósági eljárást – elvitték az ebet. Kutyát nem saját, illetve többlakásos ingatlanban a tulajdonos(ok), társtulajdonos(ok), bérlőtárs(ak), önkormányzati tulajdonnál a ház kezelőjének hozzájárulásával lehet tartani. Kivételt jelentenek a magas és középmagas épületek erkélyei, közös helyiségei, míg szabadon csak bekerített területen lehetséges.
Szentes belterületén maximum két kutya tartható, társasházakban pedig a lakóközösség, a szomszédok engedélyével, beleegyezésével egy.

Haszonállatok esetében a korlátozás heteken belül változhat. Bérházakból ebekre a közelmúltban nem volt panasz, kertes házban tartott állatokkal kapcsolatban tavaly egy, a portát folyamatosan ellenőrzik.
Hódmezővásárhelyen is a kedvtelésből való állattartásra vonatkozó jogszabály a mértékadó, a társasházak lakóközösségei azonban saját alapszabályukban is rendelkezhetnek erről. Tavaly 8–10 bejelentés érkezett az önkormányzathoz, ezek 90 százaléka azt kifogásolta, hogy hangosan ugat a szomszéd kutyája.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!