Szeged és környéke

2012.05.08. 13:52

Tolvajok zsákmánya az őrizetlenül hagyott érték

Szeged - Az elmúlt napokban több olyan bűncselekmény történt, amely egy kicsit nagyobb odafigyeléssel, az értéktárgyak iránti fokozottabb törődéssel megelőzhető lett volna.

Delmagyar.hu

Nem egy esetben történt bejelentés, miszerint parkoló autóból vitték el az ott hagyott táskát, gyakran több tízezres kárt okozva ezzel. Az egyik alkalommal egy benzinkúton leállított jármű autóstáskáját szemelte ki az alkalmi tolvaj. Nem volt különösebben nehéz dolga, hiszen a járművet be sem zárták. Hasonlóan könnyű helyzetben volt az az elkövető is, aki egy áruházi parkolóban lévő járműből tulajdonította el az utastérben hagyott táskát, hiszen ez utóbbi gépkocsit is nyitva hagyta gazdája. Semmilyen értéket, csomagot ne hagyjunk látható helyen, nyitott állapotban rövid időre se hagyjuk magára.

Tapasztalataink szerint a jó idő beköszöntével megszaporodik az alkalmi és a zseblopások száma. Az ilyen bűncselekmények elkövetése szempontjából kiemelten veszélyes helynek számítanak a nagyobb üzlet- illetve bevásárlóközpontok, a szórakozóhelyek, a tömegközlekedési eszközök, a forgalmasabb közterületek.

Az alkalmi tolvajok a kínálkozó lehetőségeket igyekeznek kihasználni. Ilyen lehet a külső zsebben elhelyezett telefon, pénztárca; a hanyagul hátunkra vetett, esetlegesen nyitva hagyott táska; a szórakozóhelyen asztalon, széken hagyott kabát, táska, mobiltelefon stb.

Vagyontárgyaikra, irataikra igyekezzenek minden helyzetben fokozottan ügyelni! A pénztárcát, iratot, telefont ellenőrizhető, biztonságos helyre tegyék (pl. kabát belső zsebébe, olyan zárt táskába, melyet a kézre tudunk erősíteni, vagy ruházat alatt nyakba akasztott, illetve elől hordott táskába). Ha forgalmas helyen hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látnak magunk mellett, tekintsék azt figyelmeztetésnek, és legyenek fokozottan óvatosak!

Ne hagyják őrizetlenül táskájukat, kabátjukat, mert az erre „kihegyezett" tolvajok néhány másodperc alatt eltulajdoníthatják azokat. Hasonlóan járjanak el a szórakozóhelyeken is, hisz a tényleges kárérték mellett plusz kiadásként jelentkezhet az iratok beszerzésére fordított pénz és idő. Bankkártyát vagy mobiltelefont lopás esetén azonnal tiltassák le, gépkocsi- vagy lakáskulcs eltűnésénél ajánlott a zárcsere!

Amennyiben mégis lopás áldozatává válnának, haladéktalanul hívják a 107-es vagy a 112-es segélyhívót. A védekezés legjobb módszere a megelőzés. Ne adjanak esélyt a bűnözőknek!

CSONGRÁD MRFK SAJTÓSZOLGÁLATA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!