Szeged és környéke

2012.08.03. 17:32

A Kereskedő (és válság) közben terjeszkedik a Naturtex

Csongrád megye - A válság fejlődéssel jár – mondta Einstein –, mivel válság nélkül nincsenek kihívások, és az élet rutinná válik. A Presztízs díjas Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. a textilipart külön is sújtó gazdasági válság közepette érte el azt, hogy termelése több mint duplájára nőtt, párnáinak, paplanjainak 80 százalékát pedig külföldön értékesíti.

Fekete Klára

Éppen egy Ausztráliába induló konténer felpakolása előtti napon jártunk a Naturtex Kft. legújabb üzemében, amelyet a Kereskedő közben rendeztek be. A tollal, pehellyel, gyapjúval, műszállal töltött párnát, paplant gyártó Naturtex ugyanis kinőtte a Cserje sori telepet: az egyik részleget már 2008-ban ide költöztették, nemrégiben pedig tovább terjeszkedtek a területen. A Cserje soron mostanra a műszálas és a gyapjúrészleg maradt, a tollas termékek gyártása pedig teljes egészében az új helyre került. 2008-ban még csak 1500 négyzetméterük volt itt – most 4000 négyzetméternél tartanak.

[namelink name="Gellért Balázs"], a kft. külkereskedelmi igazgatója elmondta: a terjeszkedésnek az az oka, hogy a válság kellős közepén a korábban megduplázódott termelés még tovább nőtt, mivel újabb nemzetközi piacokat szereztek. Míg máskor, a nyár közepén holtszezon volt náluk, most túlórában, olykor hétvégeken is dolgoznak. Közel az ősz, a kereskedők feladták megrendeléseiket a téli paplanokra, és mivel több ezer darabos szériákról van szó, a gyártást időben el kellett kezdeni.
 

2027484. Teljes gázon a Naturtex. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Minden gramm számít

Gellérték másnapra, egy 2000 darabos rakomány indítása előtt a nemzetközi SGS – minősítő labor – munkatársait várták. Ők vizsgálják meg az áru 15 százalékát szúrópróbaszerűen, a vevő kívánságának megfelelően. Többek között megnézik a varrásokat, és ellenőrzik, hogy a paplanba töltött pehely mennyisége kazettánként, grammra megfelel-e az előírásoknak. A pontos mennyiségről a számítógép vezérelte egyedülálló gép gondoskodik.  

Ottjártunkkor egyszerre csomagoltak Dél-Koreának, Kínának, Ausztráliának, Szlovéniának, Svájcnak, Hollandiának szánt árut az alkalmazottak. A Naturtex Kft. termékeinek 80 százaléka exportra megy – köztük abba a Kínába, amelynek mára megdrágulnak a termékei. A menedzsment szerint az, hogy bőven van megrendelésük, gyorsaságuknak, rugalmasságuknak, a Naturtex csapatmunkájának köszönhető. És hogy megmaradtak alkalmazkodni képes családi vállalkozásnak, amelyik a nagy megrendelők mellett a kis szériákat is éppúgy legyártja.

– Nem a legmagasabb technológiával dolgoztunk – tette hozzá ifjabb [namelink name="Gellért Ákos "]marketingigazgató. – Innen indultunk: az elmúlt 5 évben pedig szisztematikusan modernizáltuk magunkat, hogy a nyugat-európai gyártókkal is versenyezni tudjunk. Mára azt mondhatjuk, hogy európai céggé váltunk: egy német üzemben is ugyanazokon a berendezéseken dolgoznak, mint nálunk. Van olyan kapacitású gépük, amelyikből egy van csak a világon, az is Szegeden, a Naturtexnél.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!