Szeged és környéke

2012.12.12. 11:53

ELI: januárban az EB elé kerül a projekt

Szeged – Befejeződött az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként megvalósuló szegedi lézerközpont előkészítésének első fázisa.

Munkatársunktól

– Elkészült a szegedi lézerközpont pályázati anyaga. Az ELI elkészítésének első fázisa decemberben zárul – jelentette be [namelink name="Lehrner Lóránt"], az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A projekt pályázati anyaga januárban kerülhet az Európai Bizottság elé. A tervek szerint 47 milliárd forintos támogatással 2015 végére készülhet el a nagyberuházás első fázisa, amely a kutatóközpont kivitelezését és a lézertechnológia beépítését foglalja magában. 2016 elejétől elkezdődhetnek a kutatások, miközben folyik a projekt második, 14,3 milliárd forintos költségvetésű szakaszának megvalósítása – tudatta az ügyvezető igazgató.

Lehrner Lóránt kifejtette, a szegedi lézerközpontban lehet majd a legnagyobb intenzitással vizsgálni a fény és az anyag kölcsönhatását. A kutatási eredmények hasznosíthatók az anyag-, és élettudományok, gyógyszer- és műszaki fejlesztések terén.

Az ELI-ről tartott szegedi sajtótájékoztatón [namelink name="Csepreghy Nándor"], a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, „azzal a határozott elképzeléssel állunk az ELI-program mögé, hogy jelentős regionális gazdasági és társadalomfejlesztés motorja lesz".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!