Szeged és környéke

2013.02.19. 21:05

Csapvizet isznak a polgármesterek

Zákányszék - Több megyei polgármester is arra hívja fel a lakosság figyelmét, nincs semmi gond a település csapvizével. Zákányszék első embere a szűrővel házalókat távol tartaná a településtől.

Horváth Attila

39 Csongrád megyei településen, köztük Zákányszéken is átmeneti megoldásként a Honvédelmi Minisztérium biztosít szabványos arzéntartalmú ivóvizet január óta.

Sok településen hallani arról, a helybeliek amiatt aggódnak: ezek szerint eddig romlott vizet ittak? Makó polgármestere, [namelink name="Buzás Péter"] a képviselő-testületi ülésén ezért mondta, hogy ő maga is csapvizet iszik, de semmi baja tőle. A város 104 éves, legidősebb polgára, [namelink name="Lenhardt János"] kijelentette, mindig makói csapvizet iszik.

Zákányszéken időről-időre megjelennek a katonák, és  szabványos arzéntartalmú ivóvizet osztanak. Fotó: DM/DV

Zákányszéken időről-időre megjelennek a katonák, és szabványos arzéntartalmú ivóvizet osztanak. Fotó: DM/DV
Zákányszéken a polgármester, [namelink name="Matuszka Antal"] a falu honlapján és a helyi újságban fordult a lakosokhoz, megnyugtatva őket, nincs gond a nagyszüleik által is fogyasztott csapvízzel, de az uniós előírást be kell tartani.

– Otthon ásványvizet, a polgármesteri hivatalban csapvizet iszom – mondta lapunknak a politikus. Ugyanakkor felhívta a lakosság figyelmét, hogy nem szabad felülni a házalóknak, akik a víztisztító berendezések megvásárlására biztatják a helyieket, ezek a készülékek is nagy kockázati tényezőt jelentenek. Szerinte a nem megfelelő karbantartás nagyobb veszélyt jelent, mint maga az a feltevés, hogy az ivóvíz minősége rossz.

[namelink name="Hende Csaba"] honvédelmi miniszter tegnap adta át az első magyar gyártmányú arzénmentesítő berendezést Medgyesegyháza-Bánkúton. Az AsR nevű szerkezet biztosítja, hogy a lakosság megfelelő minőségű ivóvízhez jusson. A miniszter többször hangsúlyozta, a kormány a korábbi kabinetek mulasztását pótolva minden háztartásba szabványos vizet juttat, és ebben kiemelt szerep hárul a hadseregre. – A beruházás csak ideiglenes megoldás, a végleges verzióra uniós forrás áll majd rendelkezésre mintegy százmilliárd forint értékben – mondta a miniszter. Az arzénmentesítés öt-hétszázezer ember életminőségét javítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!