Szeged és környéke

2013.07.26. 15:48

Félnek az emberek a Hétvezér utcában

Szeged – Évek óta tartja félelemben a Hétvezér utcaiakat az 54-es szám alatti IKV-s ház egyik famíliája. A család tagjai üvöltöznek az utcán, a rájuk hívott rendőrök a lakók elmondása szerint tehetetlenek. Van, aki már oda jutott, hogy családja védelmében felfegyverzi magát. Az elmúlt hétvégén újabb incidens történt, amivel az ott lakó Balogh Jánosnál betelt a pohár.

Kiss Gábor Gergő

Évek óta nincs nyugtuk a Hétvezér utcában lakóknak Szegeden: az 54. szám alatti IKV-s házban élő egyik család megkeseríti a környékbeliek életét. Az utcában élő Balogh Jánosnál a hétvégén telt be végleg a pohár.

– Jó pár éve költöztünk az utcába, és már akkor láttuk, hogy szörnyű állapotok uralkodnak az 54. szám alatti házban, és azon család tagjai is ott élnek, akik a Mars téren koldulnak. Úgy gondoltuk, hogy máshol is vannak ilyen helyek a városban, ezért nem törődtünk velük. A dolgok sajnos hamar elfajultak. Az említett család tagjai késő éjjelig ordítoztak az utcán, amit egy idő után nem tudtunk tolerálni. Három fiatal egyszer a páromat is megütötte. Rajtam kívül sok szomszéd kihívta rájuk a rendőröket: ezen a nyáron volt olyan este, amikor hatszor jöttek ki, minden eredmény nélkül. Az egyenruhások rászóltak a hangoskodókra: fejezzék be a balhét, és menjenek be a lakásukba. Miután a rendőrök elmentek, minden folytatódott – mesélte a fiatalember. Múlt szombaton összeverték Baloghék ereszcsatornáját.

A Hétvezér utcai ház lakói állandó félelemben élnek. Fotó: Schmidt Andrea

A Hétvezér utcai ház lakói állandó félelemben élnek. Fotó: Schmidt Andrea

593 rendőri intézkedés

A Szegedi Rendőrkapitányságra július 21-én 8 óra 55 perckor érkezett bejelentés, hogy a Hétvezér utcában az elmúlt éjszaka ismeretlenek megrongálták az egyik ház ereszcsatornáját. A kapitányság járőrei kivonultak a helyszínre és adatokat gyűjtöttek, tanúkat kerestek – derül ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának tájékoztatásából. Július 24-én előállították L. Dávidot, aki ellen tulajdon elleni szabálysértés miatt indult eljárás. A Szegedi Rendőrkapitányságra vasárnap 10 óra 20 perckor érkezett egy újabb bejelentés, miszerint R. László és szomszédja között nézeteltérés alakult ki, majd a 28 éves férfi székkel a kezében fenyegette meg a szomszédos ház egyik lakóját. Az esetről videofelvétel is készült, amelyet a nyomozók lefoglaltak. A rendőrök július 24-én előállították R. Lászlót, aki ellen garázdaság gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A rendőrség azt is vizsgálja, hogy más személy gyanúsítható-e a bűncselekmény elkövetésével. Az év eleje óta 593 esetben intézkedtek a rendőrök a Hétvezér utcában és környezetében – vagyis átlagban heti hússzor.

– Kihívtam a rendőröket, a rongálókról pedig videofelvételt készítettem, hiszen már régóta bekameráztam a házam. Úgy tűnik, hiába, mert az egyenruhásoknak nem kellett a felvétel: azt mondták, ha kártérítést akarok, indítsak polgári pert. Másnap közelebbről elemezgettük a szomszédokkal az okozott kárt, amikor az egyikük székkel támadt ránk. A feleségem telefonált a rendőrségre, akik ekkor már ki se jöttek – magyarázta a házuk előtt [namelink name="Balogh János"]. Ekkor csapódott ki a szemközti ház kapuja, ahonnan egy férfi és egy nő lépett ki ordítozva. A férfi egyike volt azoknak, akik tönkretették a csatornát. – Kifizetem, kifizetem. A barátnőm is el akar hagyni, hagyjanak békén. Miért ütöttem az ereszt? Mert meg akarták ölni a testvéremet – mondta fennhangon.

Balogh 3 éve aláírásgyűjtésbe kezdett a környéken az említett ház lakói ellen. – Egy röpke délután alatt 28 aláírást sikerült begyűjtenem. Elvittem az önkormányzathoz, ahol pecsétet kaptam az ívre. Az önkormányzat ezt az IKV-nak küldte tovább, ahonnan azt a választ adták, hogy garázdaságokban nem ők az illetékesek. A rendőrségen azt mondták, forduljak az IKV-hoz. Teljesen magunkra vagyunk hagyva, odáig fajultak a dolgok, hogy a családom biztonsága érdekében fel fogok fegyverkezni. Engedélyt kérek gázfegyverekre és gumigolyósra is – mondta a férfi.

– A Hétvezér utca 54. egy olyan romos ház, ahol nagyon sok lakás van, az IKV-nak pedig nincs elég szabad lakása arra, hogy az itt élőket kiköltöztesse. Le kellene bontani az egészet, a ház műszaki állapota is katasztrofális – magyarázta [namelink name="Kalmár Ferenc"]. A városrész önkormányzati képviselője egy héttel a mostani incidens előtt beszélt a família három tagjával. – Az anya azt mondta, hogy az egyik fia értelmi fogyatékos, vele tényleg szokott baj lenni, de inkább más családok nyakába próbálta varrni az egészet. Amikor meghallottam, hogy mi történt a hétvégén, azonnal hívtam [namelink name="Zélity László"] szegedi rendőrkapitányt, hogy mostantól még fokozottabban figyeljék a környéket. Írtam egy e-mailt az IKV igazgatójának is: haladéktalanul rendeljen el bérlemény-ellenőrzést, amelyben a rendészek végigmennek a lakásokon, és megnézik, ki a jogos bérlő. Ugyanis a problémás família rokonai és ismerősei is sokszor ott húzzák meg magukat. A következő közgyűlésen interpellációban beszélek majd a házról. Rókuson eddig 16 hasonló romos épületet sikerült felszámolnunk. Ez az utolsó gócpont, amely még megmaradt – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!