Szeged és környéke

2013.08.20. 21:57

Csángó zarándokok Mórahalmon

Mórahalom - 50 moldvai és gyimesi csángót látott vendégül Mórahalom városa hétfőn. A zarándokok olyan romániai településekről érkeztek, ahol a lakosság nagy része beszél magyarul. Szent István gondolatiságát terjesztik a Kárpát-medencében.

Munkatársunktól

– A moldvai és gyimesi csángók Szent István gondolatait, szellemiségét maximálisan átvették. Ennek jegyében zarándokolunk, az idei a második alkalom – mondta hétfőn [namelink name="Farkas László"]. A férfival és körülbelül 50 társával Mórahalmon találkoztunk a Szent István kenyere elnevezésű rendezvényen, amely egyben a Homokhátság búcsúja is. Farkas László elmondta, a török hódoltságig rengeteg volt a zarándokhely Magyarország területén, igyekeznek újjáéleszteni ezt az eltűnt hagyományt. A zarándokút szervezőjétől megtudtuk, érkeztek csángók többek között Magyarfaluról is, amely Magyarországtól a legtávolabbi település Romániában, ahol beszélnek magyarul.

Csángó zarándokok Mórahalmon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– Egész más a csángók nyelvhasználata és kultúrája. Egy archaikus réteget képviselnek, népdalaikban, imádságaikban ezek jól látszanak – ezt már [namelink name="Harangozó Imre"] néprajzkutatótól hallottuk, aki végigkíséri a vendégeket az útjukon. A Békés megyéből származó férfi régóta kutatja ezt a kultúrát, szerinte nagyon különleges emberekkel van dolga.

A zarándokcsapat tagjai hétfőn a fürdőben pihenték ki az utazás fáradalmait, este részt vettek a szentmisén és az ünnepi körmeneten. Kedd délelőtt érték el úti céljukat, Székesfehérvárt, ahol megtekintették Szent István szarkofágját. Farkas László elárulta, szeretnék elérni, hogy más szomszéd országokból, magyar ajkú településekről is jöjjenek zarándokok jövőre.

[namelink name="Nógrádi Zoltán"] polgármester támogatásáról biztosította a szervezőket, és elmondta, szeretné, ha minden évben be tudnák iktatni Mórahalmot az állomások közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!