Szeged és környéke

2013.09.20. 22:06

Szegeden lesz az ország első frankofón központja

Szeged - A Frankofón Egyetemi Központ célja, hogy olyan francia nyelvű képzéseket indítson, amelyek felkeltik a frankofónia iránt elkötelezett magyarországi és a térségbeli országokból érkező fiatalok figyelmét.

Munkatársunktól

A létesítése beleillik az ország külpoitikai koncepciójába – mondta [namelink name="Martonyi János"] külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján Szegeden. Az ország első franciaközpontja a városban nyílik, 15 magyar és 15 külföldi hallgatóval, akik a jogi és a bölcsészkarról kerülnek ki.

A külügyminiszter hozzátette, a központ fontosnak tartja, hogy a híd szerepét töltse be Magyarország és a Nyugat-Balkán országai között. Elmondta, jelenleg mintegy húszezer külföldi egyetemista tanul hazánkban, ezt a létszámot szeretnék bővíteni, a cél, hogy a szomszédos országokból több hallgató válasszon magyarországi egyetemet. Martonyi János hangsúlyozta, a kormány által 100 millió forinttal támogatott központ létrehozását nem végcélnak tartja. Hozzátette, angol egyetem két évtizede, német közel tíz éve van hazánkban. Martonyi János frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki Novák Katalint, aki a sajtótájékoztatón elmondta, a francia nyelv „nagyköveteként" munkájának célja, hogy minél több diák válassza a világon harmadik leggyakrabban beszélt idegen nyelvet, a franciát.

Martonyi János, Novák Katalint, Trócsányi László. Hidat képeznének. Fotó: Frank Yvette

Martonyi János, Novák Katalint, Trócsányi László. Hidat képeznének.
Fotó: Frank Yvette

[namelink name="Trócsányi László"], Magyarország párizsi nagykövete elmondta, a Szegedi Tudományegyetemen folyó frankofón munkát nemzetközileg is elismerik, az intézmény neve közismert. A központ megnyitóján a partneregyetemek mellett valamennyi frankofón szervezet képviselője jelen volt. Az ünnepélyes tanévnyitóra a térség országaiból, többek között Koszovóból, Moldáviából, Montenegróból, Romániából is érkeztek hallgatók. Harmincöt külföldi egyetemista tanul francia nyelven a különböző karokon Szegeden. Ezzel a központtal „lebonthatók a karok közötti falak", a hallgatók egy centrumot kaptak, ahol összegyűlhetnek, és műhelymunkában együtt dolgozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!