Szeged és környéke

2013.12.09. 21:07

Csupán Kornélia fékezte volna a villamoson verekedő férfit

Szeged - Feladta magát H. Csongor, a 2-es villamoson verekedő férfi, miután megtudta, hogy a rendőrök városszerte keresik. Mint megírtuk, péntek este többször megütött és rugdosott egy fiatalembert, mert az felszólította, hogy ne dohányozzon a járművön. Közel ötvenen utaztak a járaton, de csak egyvalaki próbált segíteni: egy 48 kilós, törékeny nő.

Munkatársainktól

Egy negyvennyolc kilós nő volt az, aki pénteken félszáz utas közül egyedüliként mert beleavatkozni a 2-es villamoson kitört verekedésbe. Bár tegnap azt írtuk, a 28 éves Bakó Dávidnak senki sem segített, a fiatalember a földön fekve valószínűleg nem vette észre a nő próbálkozását. [namelink name="Czellár Kornélia"] még tegnap is feldúltan mesélt arról, mennyire felháborította utastársai közönye.

– A monitort néztem, amikor egyszer csak puffanásokat hallottam hátulról. Odanéztem, és láttam, hogy egy fiú egy másikat, aki a padlón fekszik, agyba-főbe ver – idézte fel a történteket. – Nem is gondolkoztam, egyszerűen csak odamentem, és beálltam kettőjük közé. A srác viszont fél kézzel elhajított, én is a földre kerültem, a bal oldalamra estem. A dühtől ekkor úgy éreztem, megsokszorozódott az erőm, és visszarontottam rá. Mondtam neki, hogy jobb, ha ezt befejezi, mert nem engedem, hogy bántsa azt a szerencsétlent.

Kornélia felháborodott az utasok közönyén. Fotó: Schmidt Andrea

Kornélia felháborodott az utasok közönyén. Fotó: Schmidt Andrea
A nő hamar rájött, hogy észérvekkel nem tud hatni a támadóra. Két megállón keresztül dulakodtak, majd a fiút végül saját haverja rángatta le a villamosról, aki azóta szintén előkerült. – Amikor leszálltak, a verekedő még leköpött – tette hozzá Kornélia.

A nő, miután Dávid véresen leszállt a villamosról, fennhangon kezdett kiabálni az utasokkal. – Meglehetősen sarkos véleményt fogalmaztam meg arról, hogy senki nem segített, inkább bámult kifelé az ablakon. Ha nem velem történik, el sem hiszem, hogy ilyen közöny létezik. Néhányan meg még kifogásokat is gyártottak. „Féltem". „Most szálltam fel". „Nem is ismertem". Hát milyen szemlélet ez? Vajon ezek az emberek mit szólnának ahhoz, ha holnap velük vagy a gyerekükkel történne mindez?

Közöny

Rengetegen kommentálták a Facebookon a támadásról szóló írásunkat, és Csörög rovatunkban is többen hangot adtak nemtetszésüknek – elsősorban a többi utas közönyével kapcsolatban. „Vagy mindenki egyszerre emeli fel a fenekét a villamoson, és körbeállja a tetteseket, vagy nincs értelme. 1-1 hős itt nem segít már, azt agyonverik" – vélekedett Németh Szabolcs. „Valahogy belénk van ivódva, hogy maradjunk ki belőle, ne avatkozzunk bele, ezért nincs az a döntéskényszer, ami ezeket a történeteket kicsit más irányba vinné – kommentálta [namelink name="Vincze Gabriella"], akitől körülbelül három hónapja a Csillag téri buszmegállóban erőszakkal vette el egy asszony az esernyőjét. 

 Kornélia azt mondja, nem tartja elképzelhetőnek, hogy a villamosvezető nem észlelte a dulakodást. Egy másik szemtanú is úgy mesélte lapunknak: a villamos megállt a következő megállónál, az ajtókat azonban nem nyitotta ki a sofőr. Ezt követően több utas reklamálni kezdett, hogy le szeretne szállni. Ekkor lépett meg a támadó és társa is. – Miután leszálltak a villamosról, még egy óriásit ütöttek a jármű oldalára. A sofőr pedig továbbment – mesélte egy másik utas. – A fiú, akit megvertek, ezután előrejött a vezetőhöz, és megkérdezte, hogy van-e lehetőség a kamerafelvételek bekérésére, majd illedelmesen bocsánatot kért a többi utastól, hogy feltartotta őket. Kérdezték tőle, hogy elloptak-e valamit, veszített-e el valamit, mire a következőt válaszolta: „Csak a becsületemet."

– A villamosvezető a PESA-n azt a képet látja, ami be van a monitorra állítva. Általában menet közben a tükröket helyettesítő kamerák az elsődlegesen fontosak. Az utasteret csak akkor látja a sofőr, ha külön lekéri – mondta [namelink name="Tóth István Tibor"], az SZKT ügyvezető igazgatója. Megtudtuk, ilyen esetben a vészjelzőt is meg lehetett volna nyomni, hiszen az bármilyen rendellenességet észlelve használható. Ilyen például az agresszió az utasok között, a rosszullét, illetve a járművel kapcsolatos szokatlan dolog: füst vagy szokatlan hang. Aki ilyen esetekben használja a vészjelző gombot, annak megköszönik a közreműködését, ha jogosulatlanul jelez, akkor viszont büntetésre számíthat.

– A diszpécsert értesítette a sofőr, viszont a rendőrségre már nem tudott szólni, mert az utas nem adta meg az adatait. Amikor az utas odament hozzá, megkérte őt a járművezető, hogy adja meg a nevét, illetve várja meg, hogy a mentőt kihívhassa hozzá, az utas viszont valószínűleg olyan sokkos állapotban volt, hogy ezt figyelmen kívül hagyta, és elment – részletezte a péntek este a 2-es villamoson történteket Tóth István Tibor. Dávid előtt senki sem ment oda szólni a sofőrnek, éppen ez a közömbösség a legfájóbb az ügyvezető szerint, ami jellemző korképpé vált az utóbbi időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!