Szeged és környéke

2014.02.24. 22:43

Agresszióval oldjuk meg a konfliktusokat

Szeged - Lefejeltek a piros lámpánál egy szegedi férfit, aki kérdőre akart vonni egy veszélyesen manőverező autóvezetőt. A szakértők azt mondják, nem szabad saját kézbe venni az igazságszolgáltatást, minden esetben értesítsük a rendőrséget. A szabálysértés bizonyítása a rendőrség feladata.

Arany T. János

– A volán mögött sokan rendőrnek érzik magukat, és eldöntik, hogy a többiek szabályosan közlekednek-e. A lényeg az, hogy bár mind különbözők vagyunk, más a vezetési stílusunk, de csak egy KRESZ-szabály van, amely mindenkire vonatkozik – mondta [namelink name="Szilágyiné Bay Lujza"] nyugalmazott rendőr alezredes. A bűnmegelőzési szakértő szerint nincs semmilyen elfogadható indok arra, hogy valaki maga ítélkezzen a közlekedés során elszenvedett vélt vagy valós sérelem esetén.

Személyes adatokat sérthet a felvétel

Az autós kamerák folyamatosan rögzítik a forgalom történéseit, és bizonyítékként szolgálhatnak baleset vagy tettlegesség esetén. Tapadókoronggal erősíthető a szélvédőre. Az ilyen kamerák a jármű indulásakor automatikusan elindítják a felvételt, amelyet aztán egy memóriakártyán tárolnak. Magyarországon bárki kamerázhat az autójából, de a felvételek nyilvános megosztása személyiségi jogi kockázatokat rejt, és eljárást vonhat maga után. A felismerhető rendszámtáblákat és arcokat ki kell takarni, mielőtt feltöltenénk bárhová a forgalomban rögzített videót.

Megírtuk, közlekedési vitát követően egy eddig ismeretlen férfi a piros lámpánál lefejelte az őt számon kérni próbáló sértettet, akinek több helyen eltört az orra. A megtámadott autós orrát megoperálták. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, súlyos testi sértés miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen.

– Az emberek egymás iránti toleranciája csökken. Ilyen helyzetben arra kell törekedni, hogy a saját testi épségünk érdekében ne próbáljunk igazságot tenni. Aki agresszívan vezet, az nagy valószínűséggel agresszív személyiség. Mit várt egy ilyen embertől a sértett, hogy majd elnézést kér tőle? Egy ilyen szituációból semmi jó nem sülhet ki – magyarázta a szakértő.

– Nem szabad saját kézbe venni az igazságszolgáltatást. Ez nem a vadnyugat. Minden esetben értesítsük a rendőrséget! A szabálysértés bizonyítása a rendőrség feladata. Ha az állampolgár közlekedési rendőr akar lenni, végezze el az iskolát, és szerezze meg a szakmai gyakorlatot. A suszter maradjon a kaptafánál – hangsúlyozta Szilágyiné Bay Lujza.

– Volt már ehhez hasonló, sokkal súlyosabb kimenetelű eset – utalt arra az esetre [namelink name="Zsolczai István"] krízishelyzetekkel foglalkozó szakpszichológus, amikor 2004 áprilisában a Fővárosi Ítélőtábla kilenc év szabadságvesztésre ítélte azt az akkor hatvanéves férfit, aki egy közlekedési konfliktus után Trabantjából kiszállva agyonlőtt egy kamionost tizenkét évvel ezelőtt.

Zsolczai hozzátette, az emberek jelentős részének szegényes a konfliktusmegoldó stratégiája, ami a legtöbb esetben agresszióra korlátozódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!