Szeged és környéke

2014.03.12. 20:44

25. alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány díjait

Szeged - A kettős jubileumra is utaló ünnepi gálaműsorral emlékeztek meg szerda este a nagyszínházban az 1879-es szegedi nagyárvíz 135. évfordulójáról és köszöntötték a Szegedért Alapítvány idei kitüntetettjeit. A város legpatinásabb civilszervezetének fődíját és három kuratóriumi díját 25. alkalommal adták át.

Munkatársunktól

Smetana Moldvájával és a nagyárvíz régi fotográfiáival, majd [namelink name="Király Levente"], a Nemzet Színésze előadásában Veres Péter Én nem mehetek el innen című versével indult szerda este a Szegedért Alapítvány 25., jubileumi gálaestje. [namelink name="Botka László"] polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, kettős évfordulóról emlékezik meg a város: arról, hogy 135 esztendeje ezen a napon, egyetlen éjszaka alatt pusztította el a tiszai nagyárvíz a régi Szegedet, amit elődeink az életösztön parancsát követve modern, európai városként építettek újjá nekünk; és arról, hogy 25 éve akadtak olyan civilek, akik tudták, hogy egy demokráciában az a sokszínű közösség lehet sikeres, mely képes támogatni, elismerni értékeit, köszönetet mondani mindazon tagjainak, akik által fejlődik, gyarapszik. Klebelsberget idézve úgy fogalmazott: Szeged ereje a szétszórt erők egyesítésében van – ehhez közös célok és értékek kellenek.

A polgármester a Szegedért Alapítványnak megköszönte, hogy ezeket az értékeket képviselte. Botka László végül Szeged emlékplakettjét adta át az alapítvány soros elnökének, Tajti Péternek. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. általános vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: „Ha végignézik a gálaműsor meghívóján is olvasható száz nevet és a kivetítőn látható személyeket, akkor ráismerhetnek Szeged elmúlt fél évszázada kimagasló tudósaira, művészeire, és más kiemelkedő értéket teremtőire. Nem tévedés, hogy a huszonötödik gálán fél évszázadról beszélek, hiszen senki sem máról holnapra nyújtott, egyszeri teljesítmény alapján kapja meg elismerésünket, hanem csakis tartós időszakon keresztül nyújtott, kiemelkedő munkásság után!"

25. alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány díjait. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Az alapítvány soros elnöke megemlékezett az egykori alapítókról, méltatta annak a több mint száz cégnek és magánszemélynek a szerepvállalását, aki a nehéz gazdasági helyzetben is támogatja a negyedszázada alapított civilszervezetet céljai megvalósításában.

A város és az alapítvány zenés gálával tisztelgett az idei díjazottak előtt, a műsorban fellépett a Fool Moon vokálegyüttes, [namelink name="Kálnay Zsófia"], [namelink name="Rácz Rita"] és [namelink name="Vajda Júlia"] operaénekes, [namelink name="Szecsődi Ferenc"] hegedűművész, valamint [namelink name="Gyüdi Sándor"] dirigálásával a Szegedi Szimfonikus Zenekar. A műsorszámok között köszöntötték a díjazottakat.

25. alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány díjait. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A művészeti kuratórium Gregor József-díját a grémium elnöke, [namelink name="Sándor János"] rendező adta át Kosztándi István hegedűművésznek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmesterének. A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját a testület elnökétől, Gellérfy Lászlótól Muszka Dániel matematikus-informatikus, a szegedi Informatikai Történeti Múzeum alapítója vette át. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját a testület elnöke, [namelink name="Dékány Imre"] akadémikus adta át Jancsó Gábor neurobiológusnak, az SZTE ÁOK tanszékvezető egyetemi tanárának. Az életműdíjat – [namelink name="Lapis András"] szobrászművész Szeged múzsáját jelképező kisplasztikáját – az alapítvány soros elnökétől, a szervezet 100. kitüntetettjeként Fekete Gizi színművész, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja vette át. A szimfonikusok a gála zárásául Liszt Ferenc Massenet nyomán az árvíz sújtotta városnak komponált Revive Szegedin!

– Éledjen újjá Szeged – című művét játszották el. A gálát Hell István rendezte, Gellérfy László és Gyüdi Sándor szerkesztette, háziasszonyként Beslin Anita vezette.

25. alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány díjait. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Korábban írtuk:

A város legpatinásabb civilszervezetének elismeréseit 25. alkalommal adták át – az idei fődíjat a kuratórium [namelink name="Fekete Gizi"] színművésznek, a Szegedi Nemzeti Színház társulati tagjának ítélte oda. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját [namelink name="Jancsó Gábor"] orvosprofesszor, az SZTE Élettani Intézetének igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár; a művészeti kuratórium Gregor József-díját [namelink name="Kosztándi István"] hegedűművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmestere; a társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját pedig [namelink name="Muszka Dániel"] matematikus, a szegedi Informatikai Történeti Múzeum megalapítója vette át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!