Szeged és környéke

2014.06.18. 21:36

Dől a földgáz a tárolóba

Algyő - Rohamtempóban töltik fel a biztonsági gáztárolókat az orosz–ukrán helyzet miatt, köztük az algyőit is, a jelenlegi országos készlet vészhelyzet esetén több hónapig kitartana.

Munkatársunktól

 Vészforgatókönyv

Törvény és kormányrendelet is szabályozza, kinél zárnák el elő-
ször a gázcsapot, ha vészhelyzet állna elő. Legelőször azokat az áramtermelő erőműveket iktatnák ki, amelyek más fűtőanyaggal is tudnak üzemelni. 2009-ben erre már volt példa: ekkor a legtöbb erőmű és távhőszolgáltató fokozatosan olajtüzelésre, illetve más fűtőanyagra állt át, a Suzuki és a Hankook üzeme pedig átmenetileg bezárt. A törvény szerint a lakosságot vészhelyzetben sem lehet „korlátozni".

– A földgázszállítás Ukrajna felől folyamatos, az Ukrajnába irányuló orosz földgázexport ideiglenes szüneteltetése nem okoz zavart Európa orosz földgázzal való ellátásában – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Hozzátették: a Magyar Földgáztároló Zrt. és az MMBF Földgáztároló Zrt. 5 tárolójában jelenleg bent lévő 2 milliárd köbméternyi földgázkészlet több hónapra elegendő.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség már májusban 300 millió köbméter földgáz visszapótlását kezdte meg az algyői stratégiai gáztárolóba: most 814 millió köbméternél tartanak. Egy NFM-rendeletben határozták meg, hogy idén júliustól 915 millió köbméter legyen a szőregi tároló biztonsági készlete. Ez teljesíthetőnek tűnik, hiszen május 31. és június 16. között 75 millió köbmétert tápláltak be.

Vezetékek az algyői gáztárolóban. Felkészültek a vészhelyzetre. Fotó: Karnok Csaba

Vezetékek az algyői gáztárolóban. Felkészültek a vészhelyzetre. Fotó: Karnok Csaba
Az algyői vésztározó átadásakor, 2009 októberében írtuk: összesen 1,9 milliárd köbméter földgáz fér el benne. Ebből 1,2 milliárd köbméter a biztonsági készlet. Ezt a mennyiséget a rendelet értelmében csak jövő júliusra kell elérni. A fennmaradó 700 millió köbméter kereskedelmi célú. Az 1,2 milliárd köbméternyi fűtőanyag 45 napra elegendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!