Szeged és környéke

2014.07.16. 22:23

Földbe döngölték, de töretlen a szegedi halászlé népszerűsége

Algyő - Néha jó felzavarni az állóvizet egy fél téglával – mondta Barta László. Az Algyői Halászcsárda tulajdonosával a tavaly év végén kirobbantott halászlébotrány következményeiről, tapasztalatairól beszélgettünk.

Arany T. János

 Karácsonyi étel a hal

A megkérdezettek 44 százaléka heti, illetve havi rendszerességgel, 36 százaléka évente csupán néhány alkalommal, 11 százaléka pedig évente egyszer, karácsonykor eszik halat. A magyarok 8 százalékának soha nem kerül hal a tányérjára – derül ki abból a felmérésből, amely a magyar lakosság halfogyasztási szokásait vizsgálta. Az ajánlások szerint hetente legalább kétszer kellene halat enni, ez ugyanis jelentősen csökkentené a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát. – A legnépszerűbb ételek a halászlé, a rácponty, a rántott, illetve a sült hal – mondta a felmérést végző szervezet ügyvezető igazgatója, [namelink name="Törőcsik Mária"].

Több mint fél év telt el azóta, hogy tavaly novemberben a világszerte jól ismert Gault&Millau étteremkalauz kritikusai a földbe döngölték a szegedi halászlét és a szegedi halászcsárdák ételeit. A gasztronómiai szakértők öt szegedi és egy algyői halászcsárdát teszteltek. Ítéletük siralmas képet festett a népszerű csárdák kínálatáról.

Ezt ismertető cikkünk szokatlan indulatokat keltett a szegedi halászlé rajongói és készítői körében. Akkor [namelink name="Molnár B. Tamás"], a Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztője azt mondta, nem a kritikán, hanem az ételek minőségén kell felháborodni.

– A kritikát meg kell hallgatni, és ha az építő jellegű, akkor meg kell fogadni. Szeged környékén van mit tennünk a modern gasztronómia érdekében – mondta az Algyői Halászcsárda tulajdonosa, a Csongrád Megye Gasztronómiájáért díjas [namelink name="Barta László"].

– 2008-ban ugyanez a gasztrokritikus, aki akkor az Alexandra Étteremkalauzt szerkesztette, az ország három legjobb halászleve között említette a mienket. Huszonöt éve ugyanannak a beszállítónak az alapanyagaiból, ugyanolyan technológiával készítjük a halászlevet – mondta a csárdagazda.

Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa szerint az a legfontosabb, hogy a vendég olyat kapjon, amiért visszajön. Hozzá visszajönnek. Fotó: Schmidt Andrea

Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa szerint az a legfontosabb, hogy a vendég olyat kapjon, amiért visszajön. Hozzá visszajönnek. Fotó: Schmidt Andrea

 A vegyes, a korhely és a kapros

– Huszonöt éve vezetem a halászcsárdát. Az első tizenöt évben mindennap ettem halászlevet. Később variálni kezdtem egy kis citrommal, tejföllel. Így született a korhely halászlé – mondta Barta László csárdagazda. A korhely hallé 2100, a klasszikus vegyes halászlé 2200, az egyik legnépszerűbb fogás, a szögedi sült hal 2700, a harcsapaprikás különleges, kapros túrós palacsintával pedig szintén 2700 forintba kerül.

Barta szerint nem a mundér becsületét kell védeni, hanem odafigyeléssel minél jobb halászlét kell főzni. Az Algyői Halászcsárdában előfordul, hogy egy nap kétszer is főznek alaplét, hogy az mindig friss legyen.

– Nem árt, ha az állóvízbe néha beledobunk egy fél téglát. A forgalmat, a vendégek számát nem befolyásolta a kritika. Aki eddig szerette a halászlét, az ezután is szeretni fogja. Ebben a szakmában az a legfontosabb, hogy a vendég olyat kapjon, amiért visszajön – fogalmazott Barta László.

A halászlé töretlen népszerűségét jelzi az is, hogy a Tiszavirág étterem is felvette étlapjára a szegedi halászlé egy újragondolt változatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!