Szeged és környéke

2014.09.30. 23:15

Barackkal dobálták meg a tanuló vezetőt

Szeged - Nehezen viselik a Petresi utcában, ha a közúton tanulnak a leendő sofőrök. Legutóbb egy nyugdíjas rácsapott egy parkoló tanulóautóra. A gépjárművezető-oktatókat felügyelő megyei szerv szerint nem kötelező a tanpálya, két éve a forgalomban zajlik a rutinvizsga is.

Segesvári Csaba

 A csapkodás önbíráskodás

– Az oktató fenyegetése, az autóra csapás önbíráskodás, ami bűncselekmény, a barackdobálás pedig szabálysértés, garázdaság. Mindkettőnek nehéz a bizonyítása – mondta Kertész József. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke hozzátette, érdemes a rendőrséget értesíteni, és a helyszínen tanúkat gyűjteni.

– Balra merőlegesen parkoltunk a tanulóval pár napja a Petresi utcában. Amikor az autó megállt, egy idős nő lépett hozzánk. Azt mondta, az oktatással veszélyeztetjük a gyalogosokat, zavarjuk az autósokat, hogy itt parkolunk. Utasított, menjünk a rutinpályára gyakorolni, majd rávágott a motorháztetőre – mesélte lapunknak egy neve mellőzését kérő szegedi gépjárművezető-oktató. A különös találkozásról még elmondta, az idős nőnek pontosan elmagyarázta, hogy két éve a rutinvizsga az utcán zajlik, így ott is érdemes oktatni.

– A nőhöz egy idősebb férfi is csatlakozott, már ketten állították, az utcai vezetéssel spóroljuk meg a rutinpályadíjat – folytatta a panaszos. Hangsúlyozta, azért az utcán tanítanak, mert a diákok ott is vizsgáznak.

A gépjárművezető-oktató elmondta, a vizsgaútvonalak Újszeged kivételével az egész várost lefedik, merőlegesen parkolni a Széchenyi téren, a Petresi utcán, a Rókusi körút egy részén, a Novotelnél és a Kálvin téren lehet.

– A lakó-pihenő övezetekbe, az áruházak parkolóiba nem hajthatunk be. Mi közúton dolgozunk, nem magánterületen – magyarázta a nő.

Tanulóautó-dömping a Petresi utcában. Van, akit zavar, hogy a közúton közlekednek. Fotó: Segesvári Csaba

Tanulóautó-dömping a Petresi utcában. Van, akit zavar, hogy a közúton közlekednek.
Fotó: Segesvári Csaba

Úgy tudjuk, a Petresi utcában nem a motorháztetős incidens volt az egyetlen a tanulók és az utca lakói között. Információink szerint a feldühödött nyugdíjasok az ablakból barackkal dobálták meg az egyik tanulóautót. Amikor az oktató megállt, hogy megkeresse a tettest, mindenki eltűnt az ötemeletes ház ablakából. – Borzasztó türelmetlenek velünk az emberek, nemcsak az autósok, hanem a panelban élő nyugdíjasok is – mondta az oktató.

 Vádemelés villanykörte dobálásért

Vádemelést javasol a Szegedi Rendőrkapitányság egy 18 éves kollégista ellen. A fiatalember még májusban egy villanykörtét dobott ki a szobájának ablakából, ami egy arra haladó mentőautó szélvédőjén robbant szét, betörve azt. A rendőrök a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki – közölte a rendőrség

– A Petresi utca közút, mindenki előtt egyformán nyitott. A rutinpálya most is az oktatás része, ennek ellenére kevesen használják. A gépjárművezető-oktatók arra hivatkoznak, mivel 2012 óta a forgalomban „rutinvizsgáznak" a tanulók, életszerűbb őket az utcán oktatni – mondta Szeri István. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének vezetője úgy vélte, addig nem szabadna a tanulókat a forgalomba vinni, amíg nincs meg a kellő jártasságuk.

– A jogszabály nem kötelezi az oktatót a tanpálya használatára, így nem tudunk mit tenni – folytatta. A felügyelőség tud a lakossági panaszokról, már az önkormányzat is megkereste, hogy tiltsák ki a tanulókat a belvárosból. Erre azonban nincs jogi lehetőség.

– Tolerálni kellene az oktatást, tudjuk, hogy a tanulók a képzés elején még lassúbbak, de minden járművezető átesett ezen korábban – mondta Szeri István. A korábbi széttagolt – rutin és forgalom – és a mai egybevont rendszerben is ugyanúgy meg lehet tanulni vezetni, a végeredmény a vizsgán dől el. Ugyanakkor [namelink name="Szeri István"] megjegyezte, a 2012-es szabályváltozással csak az oktatás legfeljebb egyharmada, azaz 9 óra került ki az utcára, lelkiismeretes oktató jelenleg is a rutinpályán kezdi az alapoktatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!