Szeged és környéke

2014.10.21. 23:18

Hétfőn borítanak a frakcióból kirekesztett fideszesek

Szeged - A Fideszből is kizárják azokat a képviselőket, akiket a megújulás jegyében kirekesztettek a szegedi közgyűlés Bródi János és Kothencz János vezette ötfős Fidesz–L.É.T.-frakciójából. Hüvös László és Haág Zalán ígérte, mindent elmond a hétfői alakuló ülés után.

Munkatársunktól

– Tragédia, ami most zajlik, saját magukat szalámizzák le – mondta egy név nélkül nyilatkozó fideszes politikus lapunknak azzal kapcsolatban, hogy a szegedi közgyűlésbe bejutott 9 fideszes önkormányzati képviselőből csak 5-en alakították meg a Fidesz–L.É.T.-frakciót. A képviselőcsoport vezetőjének Bródi Jánost, helyettesének pedig Kothencz Jánost választották.

Forrásunk furcsának tartja Kothencz tegnapi nyilatkozatát, aki azt mondta, üzenetértéke van annak, hogy nem tartoznak bele a frakcióba a régi fideszes politikusok. – Kothencz nem akar a múlttal azonosulni, de a frakcióban azért ott ül három régi Fidesz–KDNP-s politikus, [namelink name="Nógrádi Tibor"], [namelink name="Kosik Dénes"] és [namelink name="Mihálffy Béla"] – magyarázta forrásunk.

 De mi van akkor, ha nem engedik belépni?

A Fidesz alapszabálya szerint megszűnik a párttagsági viszonya annak az önkormányzati képviselőnek, aki a Fidesz jelöltjeként mandátumot szerez, de nem lép be a Fidesz közgyűlési frakciójába. Arra vonatkozóan nincs semmi az alapszabályban, hogy mi van akkor, ha a fideszes képviselő nem tud belépni a frakcióba, mert egész egyszerűen nem engedik be oda. A „négyeket" – akik között három Fidesz-tag is van – nem vették be a Bródi János vezette Fidesz–KDNP–L.É.T.-frakcióba.

Lapunk információja szerint közvetlenül a választások után, október 13-án együtt ült le a 9 fideszes képviselő, és beszélte meg, hogy a frakciót Kothencz János irányítja, a helyettese pedig Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke lesz. Ehhez képest október 17-én öt képviselővel megalakult a Fidesz–L.É.T.-frakció. Úgy tudjuk, hogy az alakuló ülésre már nem hívták meg a „négyeket", Hüvös Lászlót, Póda Jenőt, Haág Zalánt és Farkas Lászlót, így ők kívül rekedtek a frakción.

– Szó sincs szakadásról, ez szétválás, ami a szegedi jobboldal megújulásáról szól – nyilatkozta lapunknak a párton kívüli [namelink name="Kothencz János"], aki már korábban kijelentette, nem volt és nem lesz semmilyen pártnak a tagja.
A szegedi Fideszt tíz éve egyszer már megújították. Akkor többek véleménye szerint lemondatták a helyi elnökséget. Sokan nem értették a helyi fideszesek közül, miért határozta el a párt legfelsőbb vezetése a változtatást. Szegedre annyi jutott el, hogy Orbán Viktor a helyi csoport irányítását párton kívüli, de a Fidesz iránt elkötelezett személyekkel képzeli el. Tíz éve több párton kívüli is helyet kapott az új elnökségben.

Szegeden elvileg jövő júniusban rendeznek tisztújítást a Fideszben. Azt nem lehet tudni, kihúzza-e addig a jelenlegi elnökség. Kíváncsiak lettünk volna arra, mit szól Gyimesi László szegedi Fidesz-elnök a Kothencz által emlegetett megújuláshoz, illetve ahhoz, hogy kívül rekedtek fideszes politikusok a Fidesz-frakción, de Gyimesi nem kívánt nyilatkozni. Csupán annyit mondott, ez a párt belügye.

Többször kerestük telefonon a „négyekből" Farkas Lászlót, de lapzártánkig nem értük el. [namelink name="Póda Jenő"], [namelink name="Hüvös László"], a Fidesz szegedi alelnöke és [namelink name="Haág Zalán"], a KDNP városi elnöke türelmet kért. Azt mondták, hogy a szegedi közgyűlés október 27-i, hétfői alakuló ülése után készséggel válaszolnak a kérdéseinkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!