Szeged és környéke

2014.10.09. 20:32

Kothencz János lemondta a pénteki nyilvános vitát

Szeged - Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje csütörtök este rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem kíván részt venni a lapunk és a városi televízió által szervezett pénteki, nyilvános polgármesterjelölti vitán a Belvárosi moziban. Botka László polgármester szerint Kothencz megfutamodott, feladta a küzdelmet a polgármesterségért.

Delmagyar.hu

2006-ban Oláh János fideszes polgármesterjelölt nem állt ki vitázni


Nem az első alkalom, hogy fideszes polgármesterjelölt visszalép a polgármesterjelölti vitától. 2006-ban [namelink name="Oláh János"] vállalkozó volt a Fidesz-KDNP szegedi polgármesterjelöltje. Oláh a TIK nagytermében megrendezett vitán kiabálva, üvöltözve vonult ki a jobboldali csapatával, nem volt hajlandó a színpadra menni, és leülni a többi szegedi polgármesterjelölt közé. Így akkor Botka a már elkezdődött rendezvényen Dlusztus Imrével, a Független Városi Szövetség-Magyar Egyesület polgármesterjelöltjével beszélgetett a színpadon. 2006-ban Botka László közel 20 százalékkal nyerte meg a polgármesterválasztást Szegeden. Botka László közel 36 ezer, Oláh János kevesebb mint 24 ezer, Dlusztus Imre pedig 2500 szavazatot kapott. Négy éve B. Nagy László fideszes polgármesterjelölt korrekt úriember módjára vállalta a vitát.

[namelink name="Kothencz János"] a városi televízió udvarára hívott össze csütörtök estére rendlívüli sajtótájékoztatót, amelyen [namelink name="Szili Katalin"], a KTI elnöke és [namelink name="Németh István"], a KTI szegedi polgármesterjelöltje is megjelent, aki szerdán visszalépett a fideszes polgármesterjelölt javára. Kothencz előzetesen közölte, tájékoztatja a sajtót, de nem lehet kérdezni. Ezek után sokszor belenézve a papírjába elmondta-felolvasta a közleményét. Szerinte gyurcsányi mélységekbe jutott a szegedi MSZP, amely különböző kiadványokban mocskolta őt és a fideszes képviselőjelölteket.

"Ha ezen az erkölcsi szinten áll a szocialista párt és a jelenlegi városvezetés, úgy nem kívánok azonosulni ezzel. Ilyen színvonalú társaság képviselőjével semmilyen vitában nem vagyok hajlandó részt venni" - indokolta Kothencz János, miért lép vissza a pénteki polgármesterjelölti vitától. Kothencz szerint Botka László ellehetetlenítette a polgármesterjelölti vitát. Kothencz elmondta, bízik a szegediek bölcsességében, hiszi, hogy mocskolódással, rágalmazással, hazugságokkal nem lehet közel kerülni a városlakók szívéhez.

Szerettük volna megkérdezni Kothencz Jánostól, nem fél-e attól, hogy a lépését megfutamodásnak tartják majd a jobboldali választók, de a fideszes polgármesterjelölt közölte, nem lehet kérdezni.

Szili Katalin: Kothencz Jánost támogatjuk

Szili Katalin, a KTI pártelnöke elmondta a sajtótájékoztatón, 2011-ben saját alkotmánytervezettel álltak elő, amiről a parlamentben is vitatkoztak. Ebben az állt, hogy csupán három cikluson keresztül lehetne valaki polgármester. - Nézzék meg, 25 év után az önmagát baloldalinak nevező balliberális oldal képtelen politikai innovációra, ugyanígy van ez azzal is, aki már három ciklus óta polgármester. Mi Kothencz János polgármesterjelöltet támogatjuk, mert ő az, aki sorsközösséget vállal a panellakókkal, ő az, akinek a tisztességéhez ma kétség nem fér – mondta Szili Katalin.

Botka László polgármester a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva lapunknak elmondta: Kothencz János megfutamodott, amit nagyon sajnál, de nem tartja meglepőnek. - A fideszes polgármesterjelölt nagyon sok valótlan állítást tett, felelőtleneül ígérgetett az elmúlt hetekben. Ezeket a felelőtlen ígéreteket és azokat a fideszes képviselőket, akik most benne vannak Kothencz csapatában - akik az elmúlt években károkat okoztak a szegedieknek - nem tudta volna a tényekkel szembesítő vitában megvédeni. Kothencz János feladta a küzdelmet a polgármesterségért. Az pedig, hogy ki folytat személyeskedő kampányt, el tudják dönteni a szegediek, hiszen az elmúlt hetekben több tucat fideszes újságot és szórólapot találtak a postaládájukban, aminek a nagy része engem támadott. Sajnálom, ami történt, mert én nagyon szívesen beszélgetek Szegedről bárkivel, de így ennek a vitának most már nincs értelme. Én jobbikossal nem szívesen vitatkozom, az LMP-sek pedig eddig csak arról beszéltek, hogy szeretik a fákat. Én is szeretem a fákat, úgyhogy ezen nem fogunk összeveszni - mondta Botka László.

Pénteken a Belvárosi Moziban a Délmagyarország és a Városi Televízió közösen szervezett polgármester-jelölti vitát. A 95 perces rendezvényen Botka László (MSZP–DK–Együtt PM–Szegedért), Kothencz János (Fidesz-KDNP, L.É.T.), Málovics György (LMP), Németh István (KTI) és Tóth Péter (Jobbik) vitázott volna. Németh István szerdán jelentette be, hogy Kothencz János javára visszalép, így négy polgármesterjelölt vitatkozott volna.

Tóth Péter közleménye

Tisztelt Szegediek!

A sajtóból értesültem arról, hogy Kothencz János a FIDESZ-KDNP
polgármesterjelöltje visszalépett, majd Botka László (MSZP-DK-Együtt) is
jelezte, hogy nem hajlandó vitázni.

Sajnálom, hogy elmarad az eredetileg minden polgármesterjelölt által
vállalt és sokak érdeklődését felkeltő vita, amelynek több cikluson átívelő
hagyománya van Szegeden.Kothencz János és a többi polgármesterjelölt most ezt a hagyományt is felrúgta.

Tanulságos lett volna, ha ezt a politikai versenyt a nyilvánosság előtt
lefolytatjuk és a túlígérgető, krumpli- és pörköltosztogató kampányon túl,
végre érvek és programok ütköztetésére is sor kerül.

A Jobbik folyamatosan növekvő népszerűségének egyik oka éppen abban rejlik, hogy a magyar emberek érdekeit, nyíltan és őszintén képviseljük, vállalva a vitákat, és nem futamodunk meg előlük.Továbbra is vállalom a vitát, bármilyen fórumon.

„Az ember szava nem szél, ami jön és elmegy. (…)
Amit az ember mond, az úgy is kell legyen. Nem csuda ez, hanem becsület."
Wass Albert

Tisztelettel,
Tóth Péter

A polgármesteri kabinet reakciója

Kothencz János gyáván megfutamodott


Botka László polgármester sajnálja, de nem érte váratlanul, hogy a fideszes Kothencz János ma lemondott a polgármester jelöltek közötti vita lehetőségéről.

Kothencz a kampányban annyi valótlanságot állított és annyi felelőtlen ígéretet tett, hogy sem ezeket, sem a korábbi – és újból indított – fideszes képviselőjelöltek négy éves Szeged ellenes tevékenységét nem tudta volna a tényekkel szemben megvédeni.

Kérdés, hogy milyen lobbierővel bírna a magyar kormánnyal szemben egy olyan polgármester, aki egy nyílt vitától is megfutamodik?
Azt pedig, hogy kinek a kampánya volt durva vagy méltatlan, a szegediek el tudják dönteni.

Ők kaptak ugyanis naponta, tucatszámra olyan kiadványokat a fideszes Kothencztől, melyek egyébből sem álltak, mint a polgármestert lejárató, ócsárló személyeskedésből.

Kothencz János a mai bejelentésével feladta a küzdelmet a polgármesterségért!

A Fidesz közleménye

Gyurcsányi mélységekben a szegedi MSZP

Botka ellehetetlenítette a polgármester-jelölti vitát
 A szegedi jobboldali polgármester-jelöltet mocskoló gyalázatos kiadvánnyal mutatta meg igazi arcát a szegedi MSZP. „Kiadványukban éppen azt mocskolják, akivel együtt kellene működniük az elkövetkezendő években. Ha valóban ezen az erkölcsi szinten áll a szegedi szocialista párt és a jelenlegi városvezetés, úgy nem kívánok azonosulni ezzel. Ilyen színvonalú társaság képviselőjével semmilyen vitában nem vagyok hajlandó részt venni" – indokolta meg Kothencz János, a FIDESZ-KDNP és a L.É.T. szegedi polgármesterjelöltje, miért lép vissza a polgármester-jelölti vitától.  

Kothencz János értékelése szerint „az álbaloldali szocialista párt szándékosan teremtette ezt a helyzetet, amivel megfosztotta a szegedieket attól, hogy a nyilvánosság előtt érdemi vitát folytassunk városunk jelenlegi polgármesterével közös jövőnkről, az előttünk álló tervekről és feladatokról. Úgy, ahogyan azt teljes joggal elvárnák tőlünk az emberek. Botkáék felelőssége, hogy a polgármester-jelölti vitának ezek után sem értelme, sem létjogosultsága nincs" – jelentette ki a jobboldal szegedi polgármesterjelöltje.

A kormányoldal és a Botka-érából kiábrándult civilek támogatását élvező polgármesterjelölt jelzésértékűnek tartja, hogy a valódi baloldali elkötelezettségű embereket képviselő, Szili Katalin vezette Közösség a Társadalmi Igazságosságért Pártja (KTI) sem kíván a polgármester-jelölti vitában részt venni. „Ahogyan az sem véletlen, hogy a KTI nem a jelenlegi városvezetés, hanem az én javamra léptette vissza szegedi polgármester-jelöltjét" – tette hozzá.

A szocialisták szánalmas budapesti kampányprodukciójának némán asszisztáló MSZP-pártigazgató Botka László mögött a hazugságait az őszödi beszédben saját maga leleplező Gyurcsány Ferenc áll, aki alig várja, hogy a levitézlett – most még – szegedi polgármestert mielőbb pártja soraiban láthassa. Szegedet pedig éppúgy kifosztandó prédának tekinti, ahogy az országot gyászos emlékű miniszterelnöksége idején. Ezért félti ennyire a hatalmát Botka László, ezért nem átall legfőbb kihívójukat bemocskoló hazugságkiadványt megjelentetni. Hát ilyen nagy a baj? Ekkora a félelem? Valóban Gyurcsányi mélységekbe kell ahhoz merülni, hogy megvívjuk a választók szavazataiért folytatott versenyt?

„Én bízom a szegediek bölcsességében. Hiszem, hogy mocskolódással, rágalmazással, hazugságokkal nem lehet közel kerülni az itt élők szívéhez és értelméhez. Hiszem, hogy a szegedieket nem megosztani, hanem összefogni kell! Csakis így tudunk egymás felé szeretettel fordulni, csakis így tudjuk városunkat közösen felvirágoztatni. Ez az a cél, aminek érdekében nap-mint nap egyre többen állnak mellénk jobb- és baloldalról egyaránt" – jelentette ki Kothencz János.

A Fidesz-KDNP és L.É.T polgármesterjelöltje hozzátette: „ellenfeleim helyett is elnézését kérek a baloldali értékeket valló emberektől azért a mocskolódásért, amit egy magát baloldalinak nevező párt vezetőitől kellett elszenvedniük. Bár nem az én felelősségem, mégis együttérzek mindazokkal, akik baloldaliként is megbotránkoztak ezen. Mert a szegediek valóban többet érdemelnek!"

Málovics György közleménye

A polgármesteri vita elmaradásáról

Kothencz János magatartása vállalhatatlan. Visszalépésével nem megújítja a szegedi politikai kultúrát, hanem újratermeli azt. Csakúgy, ahogy eddig tették azt a nagy pártok, Kothencz is fél a kritikától, a kétirányú kommunikációtól. Gyermekként kezeli a szegedi polgárokat, nem tiszteli választóit. Nemhogy civil attitűdöt hoz a szegedi politikába, hanem éppen ellenkezőleg – folytatja annak haszonelvű, a választókat semmibe vevő gyakorlatát.

Kothencz indoklása, amivel visszalépését indokolja, még vállalhatatlanabb. Miután 100 milliókat elköltött kampányára, többek közt éppen a Botka László elleni, személyeskedő anyagokra, még ő vádol másokat mocskolódással. Egyetértünk Botkával: Kothencz megfutamodott, feladta a polgármesterségért vívott küzdelmet.

Botka magatartása szintén vállalhatatlan. Regnáló városvezetőként kutya kötelessége szóba állni nem csak legnagyobb riválisával, de kisebb, ám a szegedi lakosság jelentős részét – az országgyűlési választások eredményeiből kiindulva minimum 20%-át – képviselő szervezetek polgármesterjelöltjeivel. Ehelyett kapva-kap az alkalmon, és menekül ő is a kritika, a vita elől. Ő sem tiszteli választóit, nem tiszteli a szegedieket!

Még vállalhatatlanabb Botka indoklása, amivel visszalépését indokolja.
Botka egyrészt azt mondja, a Jobbikkal nem szívesen vitatkozik. Mi sem. A Jobbik fasiszta eszméket képviselő, szélsőjobboldali párt. Éppen ezért kutya kötelességünk, sőt, egyik legfőbb feladatunk a Jobbikkal való vita. Azzal a Jobbikkal, amely erejét – országosan immár támogatottabb szervezet Botka MSZP-jénél – éppen annak a politikai elitnek köszönheti, amelynek Botka is részese, egyik fő alakítója volt 1994 óta: parlamenti képviselőként, szegedi polgármesterként, az MSZP egyik országosan is legbefolyásosabb politikusaként. Így neki pláne nem kedv kérdése kellene legyen a Jobbikkal vitatkozni, hanem kötelessége!

Velünk, LMP-sekkel azért nem akar vitatkozni, mert szerinte mi eddig csak azt mondtuk, hogy szeretjük a fákat, ebben pedig nincs vita köztünk, hiszen a fákat ő is szereti. Nos, Botka vagy nem követi a helyi sajtót, vagy komoly szövegértési problémái vannak, vagy egyszerűen hazudik. Mi LMP-sek az elmúlt hetekben több tucat sajtótájékoztatót tartottunk programunkról, amely sokszor éppen a jelenlegi városvezetéssel szemben (is) fogalmazott meg kritikákat, javaslatokat. Rámutattunk, hogyan tette tönkre a szociális juttatások rendszerét az MSZP és a Fidesz, milyen álságos helyi fejlesztési gyakorlatot alkalmaznak, mennyire nem törődnek a fenntartható helyi közlekedéssel, a lakásuk elvesztésétől fenyegetett tömegekkel, vagy éppen hajléktalanokkal, hogyan veszik semmibe a hozzájuk nem lojális helyi civil kezdeményezéseket. És igen, e több tucat sajtótájékoztató közül egy foglalkozott a városi zöldterületekkel, és ezeken belül a fákkal is. Itt bemutattuk: ha Szentistványi István nem lett volna ott a közgyűlésben LMP-s képviselőként, akkor Botka MSZP-je és a Fidesz akár több 1000 egészséges fától „szabadította" volna meg városunkat az elmúlt 4 évben.

Van egy jó hírünk tehát Botka számára: Kothencz jelenlététől függetlenül Botkának velünk LMP-sekkel érdemes vitatkoznia. És egy rossz: a JOBBIK-kal pedig kutya kötelessége lenne vitáznia – hiába nincsen kedve hozzá.

Egyben jelezzük: mi továbbra is fontosnak tartunk egy polgármesterjelölti vitát bármilyen formában, akár „négyszemközt", a Jobbikkal is, de sokkal jobban örülnénk, ha Botka és Kothencz felhagynának otromba, a szegedieket semmibe vevő magatartásukkal, és visszakoznának: részt vennének péntek (vagy akár szombat) este egy szegedi polgármesterjelölti vitán. Egyben felszólítjuk a vitától visszalépő Kothenczet és Botkát: ahelyett, hogy attól tartanak, egy vita, a kritika bezavar profi módon felépített és végigvitt kampányukba, tiszteljék meg a szegedieket azzal, hogy ütköztetik nézeteiket egymással, és a többi polgármesterjelölttel. Mert ez kötelessége mindenkinek, aki a helyi közéletben helyet követel magának, pláne, ha a hatalomra pályázik!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!