Szeged és környéke

2014.11.17. 17:15

Betti dobverőt kapott Kóbortól

Szeged - Kóbor János, az Omega frontembere látogatta meg hétfőn azt az erdélyi lányt, akit a Rotary Magyarországnak köszönhetően műtöttek meg két héttel ezelőtt Szegeden. A Gift of Life programot a tervek szerint hamarosan a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club koordinálja: Szerbiából és Ukrajnából is szeretnének beteg gyerekeket életmentő műtétekre a városba hozni

Timár Kriszta

Különleges látogató érkezett hétfőn a szegedi gyermekklinikára. [namelink name="Kóbor János"] egy tizennégy éves beteghez, Szász Bernadetthez jött, aki szívműtétje után lábadozik az intézményben. Az Omega-rajongó erdélyi lány előtt az intézmény összes dolgozója titkolta, amit már jó ideje szerveztek, így igazi meglepetésként érte, amikor kedvenc együttesének frontemberét meglátta a folyosón.

– Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan lesznek ma körülöttem – mondta zavartan Betti a sajtótájékoztatón, amelyen végig azt a dobverőt szorongatta, amelyet ajándékba kapott. Az Omega dobosa azon a prágai koncerten játszott vele, amelyet éppen a műtét idején adtak. A fiatal lány annyit tudott, hogy műtétje különleges volt: ő a második szívbeteg gyerek, akit a Rotary Gift of Life – Ajándékozz életet programjában Szegeden megműtöttek.

Kóbor János a szegedi gyermekklinikán. Fotó: Schmidt Andrea


A nemzetközi program 2010 óta működik Magyarországon. Célja, hogy olyan határon túli szívbeteg gyermekeknek adjon esélyt az egészséges életre, akiknek hazájában a műtétek elvégzésére nincs lehetőség. Korábban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben operálták ezeket a gyerekeket, néhány hónapja azonban együttműködési megállapodás született a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájával, ahol ezentúl ezeket az operációkat végzik.

Hogy Betti lehetett az egyik támogatott, abban elsősorban Omega-rajongásának van szerepe. – Két és fél éve ismertük meg. Egy gitáriskolában zenél, ahol már több Omega Fan Klub találkozót szerveztek – mesélte Kóbor János. – Idén májusban ez az iskola volt az előzenekarunk, és ott voltak a Szabadság-koncerten is. Akkor derült ki teljesen véletlenül, hogy szívműtétre lenne szüksége, mi pedig elhatároztuk, hogy segítünk neki.

Kóbor János a szegedi gyermekklinikán. Fotó: Schmidt Andrea


Az együttesnek van egy alapítványa, az „Alfától Omegáig – Zenével a hitért" Civil Társaság. Ennek képviselője, [namelink name="Gazdag László"] vette fel a kapcsolatot a Rotaryval, hogy segítsenek Betti műtétjében. – Marosvásárhelyen is el tudták volna végezni ezt a beavatkozást, de mi jobban bíztuk a szegedi klinikában – mesélte [namelink name="Szász Rozália"], Betti édesanyja.

A 3 és fél órás operációt [namelink name="Hartyánszki István"] professzor és[namelink name=" Bogáts Gábor "]egyetemi docens végezte. Betti szívében a két kamrát elválasztó sövényen volt egy lyuk, amely miatt tüdejében a kelleténél több vér keringett, ráadásul a szívbillentyű is fokozott terhelésnek volt kitéve. Ezt „foltozták be".

Kóbor János a szegedi gyermekklinikán. Fotó: Schmidt Andrea


 Ugyanennek a programnak köszönhetően jutottam ki a 80-as években tanulmányútra az Amerikai Egyesült Államokba. Örülök, hogy ennek az együttműködésnek köszönhetően most visszaadhatom, amit annak idején én kaptam a a Gift of Life-tól – fogalmazott Bogáts Gábor.

Egy-egy ilyen műtét ára 2-3 millió forint. Ennek költségeit eddig az RC Tabán finanszírozta, a tervek szerint azonban a programot a Szent-Györgyi Albert Rotary Club koordinálja a jövőben. – Saját pénzből, támogatók segítségével, illetve a Rotary International pályázati alapjából teremtjük elő a műtétekhez szükséges összeget – mondta el [namelink name="Nagy Miklós"], a szegedi klub elnöke. Hozzátette: tervezik, hogy a jövőben Szerbiából és Ukrajnából is hoznak Szegedre szívbeteg gyerekeket.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!