Szeged és környéke

2014.11.07. 19:37

Kártérítést kér a bolgár férfi a kecskerákok miatt

Szeged - Nem kapta még vissza a közel 25 ezer, egyenként 50 ezer forint értékű kecskerákot az a bolgár férfi, akit október 17-én Nagylakon vett őrizetbe a rendőrség természetkárosítás gyanúja miatt. A bíróság az ügyészség vádját nem tartotta alaposnak, a férfit jogerősen szabadlábra helyezte. <br> <br>

Kiss Gábor Gergő

A Szegedi Törvényszék helybenhagyta a Szegedi Járásbíróság október 20-án hozott elsőfokú végzését, amellyel szabadlábra helyezte a bolgár férfit, akit fiával együtt október 17-én vett őrizetbe a rendőrség. A nagylaki határátkelőhelyen a gyanú szerint hatósági engedély nélkül nagy mennyiségű kecskerákot szállítva jelentkeztek belépésre.

Szakértői javaslat

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya közölte: a Makói Rendőrkapitányság a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség feljelentése alapján természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.

– A rendőrség a büntetőeljárás szabályai szerint a helyszínen szaktanácsadót vont be, mivel annak megítélése, hogy milyen állatokról van szó, illetve azok hazánkban védettek-e, különleges szakértelmet igényel. A szaktanácsadó véleménye alapján a rendőrség közölte a természetkárosítás gyanúját, majd a két bolgár férfit őrizetbe vette. A nyomozás felett törvényességi felügyeletet ellátó ügyészség osztotta a rendőrség álláspontját, ezért indítványt tett az előzetes letartóztatásra, valamint az elsőfokú bírói végzés ellen fellebbezést jelentett be – tudatták.

A kecskerákok eszmei értéke darabonként 50 ezer forint. Közel 25 ezret foglaltak le belőle. Fotó: Szegedi Vadaspark

A kecskerákok eszmei értéke darabonként 50 ezer forint. Közel 25 ezret foglaltak le belőle.
Fotó: Szegedi Vadaspark

Itt a papír, hol a papír

Mint ismeretes, a jármű rakterében 24 ezer 704 darab, egyenként 50 ezer forint értékű, Magyarországon védett kecskerák volt, amelynek természetvédelmi értéke 1 milliárd 235 millió 200 ezer forint. A Szegedi Járásbíróság végül azt állapította meg, hogy a bolgár sofőr rendelkezett a kecskerákok Magyarországon történő átszállításához szükséges okmányokkal, azokat jogszerűen szállítva jelentkezett határátlépésre. Erre tekintettel a bíróság a sofőr előzetes letartóztatásra irányuló ügyészi indítványt elutasította, és a férfit szabadlábra helyezte. A döntés ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, ám ezt másodfokon a Szegedi Törvényszék nem tartotta alaposnak.

Finom étek

– A kecskerák védett fajként nem kerülhetne fel az étlapra, maximum akkor, ha kifejezetten fogyasztásra tenyésztették, ám ilyen tenyészetek nincsenek hazánkban. A magyar ember nem nagyon kedveli a rákot, pedig igazán érdekes íze van. A folyami rák az elterjedtebb, de abból is kevés van a vizekben, pedig lestyánnal, kaporral, fehér borban blansírozva, köménymaggal fűszerezve igazán finom étel. Az édesvízi rákok nagy problémája, hogy kicsik, megpucolni őket nagyon macerás. Ha egy éhes vendég a tányérján kap belőlük három tucatot, valószínűleg elmegy a kedve a rákevéstől, mire mindet megpucolja – mondta Veres János, a szegedi Diófa vendéglő tulajdonosa.

– A megalapozott gyanú közlése után, de még az előzetes letartóztatásról döntő bírói meghallgatás előtt nyújtott be a bolgár férfi védője egy okiratot, amelyre – tudomásunk szerint – az elsőfokú bíróság a döntését alapozta – tudatta a CSMRFK.

Mi következik?

A rendőrség még nem kapta kézhez a másodfokú bíróság végzését, így annak tartalmát részleteiben nem ismeri. A határozat megismerését és a nyomozás felett törvényességi felügyeletet ellátó ügyészséggel történt egyeztetést követően lehet majd dönteni a további intézkedésekről – közölte a CSMRFK sajtóosztálya.

Irinkov D. Mihály, a bolgár férfi ügyvédje állítja: védencénél őrizetbe vételekor is ott volt a hatósági engedély, ám az irat angol nyelvű volt. Nagylakon több nyelvet beszélő határrendészek teljesítenek szolgálatot, nem lehet tudni, mi lehetett a problémájuk a szállítólevéllel.

Az állatok előbb a Szegedi Vadasparkba, majd a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetbe kerültek. – A lefoglalt kecskerákok ügyében beszéltem a rendőrséggel és az ügyészséggel, de egyik sem tudott állást foglalni az ügyben, így a rákok továbbra is Szarvason vannak. Visszaadásuk után vélhetőleg kártérítési igényt nyújtunk be a rendőrséggel és a magyar állammal szemben, mert ilyen nagy értékű melléfogást ritkán tapasztalni – mondta az ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!