Szeged és környéke

2014.11.16. 07:21

Nyugatosok, zombik, diktatúra a képregényekben

Szeged - Képregényeseknek állt a világ a Somogyi-könyvtárban szombaton. Több mint egytucatnyi rajzolóval találkozhattak a műfaj kedvelői.

Vida-Szűcs Imre

Hogy lehet társítani a nyugatosokat egy zombis képregénnyel? - már tudja a választ Csepella Olivér, a 6. Szegedi Képregényfesztivál egyik vendége és előadója. Pénteken és szombaton a Somogyi-könyvtárban minden a képregények körül forgott: kiállításokat, beszélgetéseket, vásárt is szerveztek a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére. Csepella Olivér, a Nyugat+Zombik képregény alkotója nemrég lett híres a magyar sajtóban. Egy külföldi közösségi finanszírozási oldalon kért pénzt a terve megvalósításához, és az áhított 3 millió forint kevesebb mint egy nap alatt összejött. Olivér arról is mesélt szombaton, hogy képregényt készített szakdolgozatnak Sopronban, a 32 oldalas munka az utolsó napra lett kész. Jó volt a fogadtatása, ötöst kapott rá. Amikor Bayer Antal arról kérdezte, van-e kedvenc magyar képregényese, elmondta, nincs, mindenféle grafikát figyel. Kass János a kedvenc művésze.

Fotó: Schmidt Andrea

Fotó: Schmidt Andrea
Az előadások és beszélgetések mellett a vendégek alkotás közben is megfigyelhették meg a meghívott több mint egy tucatnyi képregényrajzolót, és a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva maguk is bekapcsolódhatnak a munkába. Maros Márton, az SZTE kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója a V, mint vérbosszú című képregényt értelmezte át, így született a V, mint diktatúra. A fiatal képregényes a manapság igen népszerű Guy Fawkes-maszk történetét is bemutatta. A képregények szerelmesei találkozhattak mások mellett Varga "Zerge" Zoltánnal, Váradi Gáborral, Rozgonyi Zalánnal és a Kalyber Joe alkotójával, Pilcz Rolanddal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!