Szeged és környéke

2015.03.04. 22:07

Koszovó a Balkán Szomáliája

Koszovó a Balkán Szomáliája, egy nem működő állam – mondta kedden este a Europe Direct Szeged rendezvényén Molnár Tamás. A Miniszterelnökség nemzetközi jogi főtanácsadója az Európai Unióra nehezedő külső migrációs nyomásról, tendenciákról és stratégiákról tartott előadást a jogi karon.

Munkatársunktól

– A kilencvenes évek óta erősödő illegális migrációra az Európai Uniónak az azonnali, tűzoltás jellegű válaszok mellett hatékony közép- és hosszú távú megoldásokat kell találnia – mondta [namelink name="Molnár Tamás"], a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, a Miniszterelnökség nemzetközi jogi főtanácsadója.

Hangsúlyozta, a legutolsó, 2013-as adatok szerint 434 ezer menedékkérő érkezett az Unióba, közülük 112 ezren kaptak nemzetközi védelmet. Az EU- ban élő illegális bevándorlók arányát nehéz megbecsülni, egy felmérés szerint 2009-ben 2-4,5 millióan voltak, jelenleg pedig 4-4,5 millióan lehetnek.

Molnár Tamás elmondta, Magyarországon a három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldiek száma viszonylag alacsony, 220 ezer körüli, és nagy többségük határon túli magyar. A kultúrájában, nyelvében más harmadik országbeliek száma pár tízezerre tehető. Ugyanakkor ugrásszerűen megnőtt a menedékkérők száma: a 2011-es 1600-ról 2014-ben 42 ezer 700-ra, idén március 1-jéig pedig 28 ezer 500-ra. A menedékkérők többsége koszovói, akik a jobb élet reményében szeretnének eljutni Ausztriába vagy Németországba. – Mert Koszovó egy bukott, életképtelen állam. Koszovó a Balkán Szomáliája, egy nem működő állam – hangsúlyozta az előadó, aki a pirézekre utalva beszélt a magyarok idegengyűlöletéről is.

Az egyetemi adjunktus elmondta, a 2014–2020-as idő-
szakra az EU migrációs és integrációs alapjában 3,9 milliárd euró áll rendelkezésre. Bár ezt még nem osztották fel a 28 tagállam között, Magyarország vélhetően hat-hétszer nagyobb összeget költhet majd el, mint az előző költségvetési ciklusban. Molnár Tamás szerint a pénz hatékony felhasználása szemléletváltást igényel a magyar migrációs igazgatástól, mivel az Unió az őrzött szállások, menekültügyi befogadóállomások kialakítása helyett az érintettekkel foglalkozók létszámának bővítését, képzését, szociális munkások alkalmazását támogatná.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!