Szeged és környéke

2015.04.02. 20:47

Lopják a biciklikereket is

Szeged - A tolvajok szívesen kihasználják a gyorszáras biciklik könnyű szétszerelhetőségét, és gyorsan eliszkolnak a kerekekkel vagy a nyereggel. A tulajdonos a gyorszár lecserélésével és megfelelő lakatolással sok bosszúságtól kímélheti meg magát.

Vida-Szűcs Imre

U lakat vagy szemes lánc


Minőségi U lakatot vagy edzett szemes láncot használjanak – tanácsolják a Tolvajkergetők a Facebookon a kerékpárosoknak. Dovalovszki András szerint nincs olyan lakat, amit nem lehet elvágni, viszont nem mindegy, hogy mennyi idő kell a művelethez. Már korábban is hangsúlyozta, amit megismételt: lehetőleg senki ne hagyja lépcsőházban vagy zárt udvarban a kétkerekűjét. Este jól bevilágított és forgalmas utcarészen érdemes lezárni a bringát.

 

Kerekek és nyereg nélküli, lezárt kerékpár a Fekete Sas utcai biciklitárolóban, ugyanez az Ág utcában, annyi különbséggel, hogy a hátsó kerék még a helyén van – egy olvasónk küldött néhány fotót szerkesztőségünknek a biztonságosnak tartott szegedi biciklitárolókról. A tolvajok gyakran kihasználják a nem elég körültekintően lelakatolt vagy az úgynevezett gyorszáras bringák „sebezhetőségét".


– Két lánccal szoktam lezárni a biciklimet, a hátsó kereket a vázhoz is kötöm, az elsőt ugyanúgy. Sajnos előfordult, hogy egyszer a SZIN-ről jöttem ki hajnalban, és nyereg nélkül találtam a kerékpárt. Gyorszáras volt – mesélte [namelink name="Klucsai Róbert"] egyetemi hallgató a TIK előtti biciklitámaszoknál. Megmutatta: pár mozdulattal kiszerelhető a gyorszáras kerék, így aki biztonságban akarja tudni a járgányt, magával viheti a könnyen lopható alkatrészt. Nemritkán látni olyat a városban, hogy egyesek lakatolás után üléssel vagy kerékkel a kezükben mennek be a boltba.

 

Frittmann József olvasónk kapta lencsevégre a képen látható kerékpármaradványt a Fekete sas utcában.

Frittmann József olvasónk kapta lencsevégre a képen látható kerékpármaradványt a Fekete sas utcában.


A kerékpárlopások megelőzését, illetve a tolvajok elfogását segítő Tolvajkergetők szegedi csoportjának nem újdonság, hogy minden mozdítható dolgot lopnak a biciklikről a bűnelkövetők. – Volt olyan nyári nap, hogy 8-9 biciklis ment egy alkatrészboltba, mert ellopták az ülését – hallottuk Dovalovszki Andrástól. A Tolvajkergetők aktivistája tervezi, hogy akciót indít, amellyel felhívja erre a problémára a figyelmet.

 

 

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba


– A gyorszár először a versenyzőknél terjedt el, azután megmaradt a túrabicajoknál is, annak ellenére, hogy nagyon ritkán van rá szükség. A boltokban kapható olyan, gyorszárat helyettesítő csavar, amely csak speciális eszközzel szedhető szét – említett egy megoldási javaslatot Dovalovszki. Úgy tudja, egy 3 darabos készlet ára – a nyereghez és a két kerékhez – körülbelül 4-5 ezer forint.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!