Szeged és környéke

2015.05.26. 22:22

Felemásra sikerült az akácszezon

Dél-Alföld - Nagyon szép világos színű és jó minőségű lett az idei akácméz a Dél-Alföldön, és összességében elfogadható a termés, de az eső most sem jött jókor - adott rövid tájékoztatást az akácvirágzásról Lászlóffy Zsolt, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Csongrád megyei szaktanácsadója.

Munkatársunktól

Az országban ahány felé virágzik az akác, annyiféle eredmény született. A Dunántúlon sokkal rosszabbul jártak a méhészek, mint itt. Akik nem követik a virágzást, azoknak az akácszezon – a legtöbb bevételt megalapozó időszak – véget ért. Sokan azonban vándorolnak a méheikkel. Arról, hogy Észak-Magyarországon milyen eredménnyel fejeződik be a munka, még nem tudott konkrétumot mondani a szaktanácsadó, de ott is rossz az idő.

Felemásra sikerült az akácszezon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Épp a napokban mondtam le a teherautót: mentünk volna a Mátrába, de szinte özönvizek vannak, úgyhogy nagy az esélye, hogy ott nem is lesz mit pergetni – mondta lapunknak [namelink name="Blasinszky Zsolt"], egy szegedi háromgenerációs méhészfamília tagja, aki 170 méhcsaláddal dolgozik. – A lenti akáccal épp egy hete végeztünk. A kisteleki régióban mi is kaptunk egy oltári nagy vihart, a szél fákat fordított ki.

Zsolt háromféle kaptárt használ. Az eltérő méretek miatt is változó az átlag, kaptáronként 18 és 25 kilogramm között mozog a megtermett akácméz mennyisége. A minőséggel szerinte sem lesz különösebb probléma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!