Szeged és környéke

2015.05.28. 22:18

Jogerősen elmarasztalta az ítélőtábla a plébánost

Másodfokon jogerősen elmarasztalta a Szegedi Ítélőtábla Fazakas Gusztáv plébánost a Bodó Ferencről lapunkban tett kijelentései miatt.

Dombai Tünde

Bodó Ferenc nyugdíjas tiszaszigeti gazdálkodó jogerősen pert nyert szerdán a Szegedi Ítélőtáblán Fazakas Gusztáv ellen. A falu plébánosa ugyanis azt állította a lapunkban 2013 novemberében megjelent, „[namelink name="Bodó Ferenc"]: Ordított velem a plébános" című cikkünkben, hogy az egyházközségi képviselő-testületet, amelynek a gazdálkodó is tagja volt, a püspök feloszlatta, mert nem tudott elszámolni a templomfelújításra szánt 16 millió forinttal. A férfiról pedig azt mondta, nem képviselheti az egyházközösséget, ha a magánélete botrányos, ha a feleségének kell kihúznia a kocsmából.

– A plébánosnak a Délmagyarország címlapján és a delmagyar.hu-n is megjelent kijelentéseit Bodó Ferenc jogsértőnek találta. Emiatt Feri bácsi polgári pert indított a plébános ellen, és elégtételt kért. Tárgyánál fogva az elsőfokú eljárást a Szegedi Törvényszék folytatta le. Első fokon a bíróság a 16 millió forinttal kapcsolatos kijelentés miatt marasztalta el a plébánost, és 200 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte a törvényszék, illetve hogy a saját költségén a sérelmezett cikkel azonos módon tegye közzé a lapban, hogy megsértette Bodó Ferenc jó hírnevét – foglalta össze az előzményeket a gazdálkodó jogi képviselője. [namelink name="Dr. Gyura Barbara"] elmondta, mindkét fél fellebbezett az elsőfokú ítélet rendelkezései ellen.

Bodó Ferenc és Fazekas Gusztáv plébános közötti vita tárgya a templom felújítása Fotó: Frank Yvette

Bodó Ferenc és Fazekas Gusztáv plébános közötti vita tárgya a templom felújítása Fotó: Frank Yvette
Másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dr. Szeghő Katalin vezette bírói tanácsa részben megváltoztatta az ítéletet. Mégpedig úgy, hogy a másik, a botrányos magánéletre vonatkozó kijelentést is jogsértőnek, indokolatlanul lealacsonyítónak találta. Helybenhagyta a kártérítés összegét és a kötelezést is, hogy saját pénzén cikket jelentessen meg. Az ítélet jogerős. Ellene fellebbezni a Kúriánál lehet, de csak akkor, ha eljárási hibát fedez fel a felek valamelyike.

– Nagyon örülünk az ítéletnek, de nem kívánom senkinek sem az elmúlt 17 hónapot. A helyzet változatlan. Amennyi megaláztatást nekünk a családommal a faluban el kellett szenvednünk a pap kijelentései miatt! Pedig rengeteget dolgoztunk ezért a településért, most meg más templomba járunk. De nem tudott fogást találni rajtunk, mert makulátlan az életünk – mondta az ítélőtábla döntéséről Bodó Ferenc.

[namelink name="Fazakas Gusztáv"] nem kívánta kommentálni az ítéletet, az ügyvédjéhez irányított, aki elmondta: ügyfele nem veszi tudomásul az ítéletet, ha írásban megkapta, felülvizsgálati kérelmet nyújt be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!