Szeged és környéke

2015.05.31. 21:26

Juhász Gyula-emlékhelyet szeretnének

Szegedi irodalmi műzeumot és Juhász Gyula-emlékhelyet szeretnének.

Munkatársunktól

 – Két irányban gondolkozunk; egy szegedi irodalmi múzeumot szeretnénk létrehozni és egy Juhász Gyula-emlékhelyet. A minapi vitafórumon azt tisztáztuk, hogy Juhász Gyula egykori lakása a régi Fodor, ma Juhász Gyula utca 6.-ban nem alkalmas irodalmi múzeumnak. Ott emlékhelyet lehetne berendezni. Pár éve egyeztettem a kultúra iránt elkötelezett magántulajdonossal, ő piaci áron a város rendelkezésére bocsátaná – tudtuk meg Veszelka Attilától, a Szegedi Akadémiai Bizottság szépírói csoportjának elnökétől. (Az első emeleti lakásról korábban megírtuk, hogy Vajda Júlia opera-énekesnő a tulajdonosa.)

[namelink name="Kiss Ernő"], a Bálint Sándor Művelődési Ház igazgatója felvetette, hogy korábban a Móra-múzeumban létezett szegedi irodalmi múzeum. Amikor átköltözött a Somogyi-könyvtár Dóm téri épületébe, akkor is nyílt ott egy irodalmi múzeum, de elsorvadt. Azokon a gyökereken ismét kialakítható lenne egy ilyen intézmény.

Juhász Gyula Ipar utcai szülőházát a dóm és a klinikák építésekor 1926-ban lebontották, amint azt Egy ház című versében meg is örökítette. Ma a sebészeti klinika áll a helyén. Az édesanyja vette a költőnek a Fodor utcai lakást, ahol élete végéig lakott. Ott lett öngyilkos 1937. április 5-én, majd beszállították a Kálvária sugárúti, mai móravárosi szakiskola területén lévő kórházba, ahol másnap elhunyt. A lakás – tette hozzá Veszelka Attila – tehát egy szakrális hely, Szeged nagy kincse lehetne, ha megszerezné.

Irodalmi és turisztikai szempontból is fontos időszaki kiállítóhely, kutatószoba, illetve irodalmi összejövetelek, megemlékezések színhelye lehetne. Az író tavaly az önkormányzatnak is elküldte javaslatát, de – szerinte valószínűleg a választási kampányok sűrűjében – nem válaszoltak neki. A polgármesteri hivatalban megtudtuk, kiforratlan volt még a javaslat, ezért nem reagáltak.

A Somogyi-könyvtár őrzi Kilényi Irma gyűjteményét. Ezt Juhász Gyula önkéntes titkárnője és titoknoka hagyományozta az intézményre kéziratokkal, kéziratos versekkel, újságkivágatokkal, fényképekkel, dedikált kötetekkel, kritikákkal. Sok relikvia található magánszemélyeknél, a Móra-múzeumban és a makói Espersit-házban, fotók és rajzok a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban fellelhetők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!