Szeged és környéke

2015.05.25. 23:26

Ősztől három épületben a GEMMA

Szeged - Uniós forrásból egy szőregi családi házat vásárolt meg a közelmúltban a sérült gyerekeknek és fiatal felnőtteknek intézményt fenntartó Szivárvány Autizmus Egyesület. A házban műhelyek lesznek szeptembertől, a mostani főhadiszálláson szociális intézményt alakítanak ki. Az iskolát egy volt kollégiumban rendezik be.

Fekete Klára

 Iskola lesz belőle

Egy, a leendő iskolának szeptembertől otthont adó ingatlan megvásárlása még folyamatban van, ezért erről részleteket csak a későbbiekben árulhatnak el. Az épület egy évek óta üresen álló kollégium. A vételárhoz a Szeged–Csanádi Egyházmegye, a Mol, a Richter Gedeon, az OTP Bank és az EMMI 12-12 millió forinttal járult hozzá. A felújításra újabb támogatókat keresnek.

– A „bázisunkon", a szőregi iskolában a fogyatékosok nappali intézményét hozzuk létre, szemben velünk, a Szerb utca végén megvásárolt családi házban pedig autizmussal élőknek és megváltozott munkaképességűeknek adunk munkát – mondta [namelink name="Harter Árpádné"], a GEMMA-t fenntartó Szivárvány Autizmus Egyesület elnöke.

Az elnök – aki a későbbiekben a foglalkoztatást is koordinálja majd – megmutatta a házat. A kulcsot a napokban kapták meg a tulajdonosoktól. Az ingatlan fekvése előnyös, közel van a mostani iskolához, és előtte áll meg a busz. Az se hátrány, hogy hatalmas kert, fóliasátor tartozik hozzá. A 140 négyzetméteres házat akadálymentesítik, műhelyeket, szociális helyiségeket hoznak létre benne. Terveik között szerepel papíripari termékek és dísztárgyak készítése, értékesítése, valamint parkrendezés. Uniós, TIOP-os pályázaton nyertek 32 millió forintot arra, hogy az ingatlant megvásárolják, felújítsák és elindítsák a munkát. Minimum 6 főt foglalkoztatnak majd.

Harter Árpádné a birtokba vett, átalakításra váró szőregi családi házat mutatja. Fotó: Karnok Csaba

Harter Árpádné a birtokba vett, átalakításra váró szőregi családi házat mutatja. Fotó: Karnok Csaba
Megírtuk: a 2010-ben alapított, a nulláról indult, sérült gyermekek fejlesztésével foglalkozó szőregi GEMMA 2014-ben két külön intézményt hozott létre. Az egyik a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ, a másik a GEMMA Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola. Szervezetileg már akkor elkülönült egymástól a szociális munka és a tanítás. Az új ingatlanokkal pedig megfelelnek majd a törvényi előírásoknak: a gyakorlatban is szétválasztják az iskolát a szociális intézménytől, valamint a foglalkoztatótól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!