Szeged és környéke

2015.06.19. 22:34

3000 gyermek kap ingyenebédet a megye nagyvárosaiban

Csongrád megye - Csongrád megye nagyobb városaiban közel 3000 rászoruló gyermek kap ingyenebédet a nyári szünetben. Szegeden az országban egyedülálló módon tavaly óta megnövelt adagot kapnak a gyerekek.

Munkatársunktól

 Vásárhelyen egyre több jut étkeztetésre

Hódmezővásárhelyen évről évre növekszik a nyári gyermekétkeztetésre fordítható költség. A vásárhelyi önkormányzat is pályázott, és 13,8 millió forintot nyert, amit 17,6 millióra egészített ki helyi adományokból. A pénzből június 16-ától augusztus 13-áig 932, 6–13 év közötti rászoruló vásárhelyi gyermek kap meleg ételt a nyáron. Szentesen 442 gyermek jelentkezett a nyári étkeztetésre, és minden gyermeknek biztosítja az önkormányzat a meleg ételt. A költségeket 6,7 millió forint pályázati és 1,6 millió saját forrásból fedezi a Kurca-parti város. Makón 244 rászoruló gyermek kap június 16-ától augusztus 23-áig ingyen meleg ételt. A Maros-parti város 5,7 millió forintot nyert az államtól, amit 1,1 millió forinttal egészített ki. Csongrádon június 16. és augusztus 28. között 135 gyermeknek biztosítanak ingyen meleg ételt, amire 3,1 millió forintot nyert a város.

A nyári szünetben sem maradtak ingyenebéd nélkül a rászoruló gyerekek: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők a vakáció idején is megkapják minden hétköznap a meleg ételt.

A szegedi önkormányzat a maximális időre pályázott, és nyert az állami kiíráson, így június 16-ától augusztus 28-áig, 53 munkanapon keresztül kapnak ebédet azok, akik ezt igényelték. – Tavaly 787, idén 1060 fő kérte a nyári ingyenes ebédet – mondta [namelink name="Novkov Veszelinka"], a szegedi polgármesteri hivatal humán közszolgáltatási irodájának vezetője. Ez azonban még mindig csak a jogosultak fele, jelenleg ugyanis mintegy 2500 olyan gyerek van Szegeden, akinek a családja rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

– Több jelentkezőre számítottunk, a pályázatban is 1480 gyermekre kértünk pénzt. Végül 1120-ra kaptunk támogatást, mivel pedig az önkormányzatnak is kell önrészt vállalnia, ez további 360 gyermek étkeztetését tette volna lehetővé. A jelentkezések alapján viszont csak 911 gyerek kap állami támogatást, 149 diák ebédjét pedig az önkormányzat fizeti.

Szegeden az országban egyedülálló módon tavaly óta megnövelt adagot kapnak a rászoruló családok: bár a minisztériumi pályázat 444 forintos ebédet támogat, amely általános iskolás adagnak felel meg, középiskolás adagot rendelnek mindenkinek a Suli-Hosttól. Az adagonkénti 60 forintos különbözetet szintén az önkormányzat állja. Így a vakációs ingyenebéd az államnak Szegeden 21, az önkormányzatnak pedig további 7 millió forintba kerül – mondta Novkov Veszelinka.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba
Idén a korábbi 5 helyett már 7 iskolába lehet menni az ebédért: a Zrínyibe, a Vörösmartyba, a Tabánba, a Weöres Sándorba, a Rókus II-be, az Orczyba és az Alsóvárosiba. Erre az időre felügyeletet is biztosítanak az iskolák, így a gyerekek akár meg is ehetik ott az ételt.

– A legtöbben azonban inkább hazaviszik – mondta az irodavezető. Iskolánként nagyjából tíz gyerek nem jelent meg az elmúlt napokban az ebédért. Mivel az önkormányzatnak elszámolási kötelezettsége van, őket felkeresik. Ha nem igénylik az ebédet, visszakérik tőlük a jegyet, és azt más jelentkezőknek adják. Lehet tehát még csatlakozni a programhoz: a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők a humán közszolgáltatási irodát kereshetik fel ezzel kapcsolatosan.

Ingyenreggeli 400 szegedi gyereknek

Június 29. és augusztus 21. között – nyolc héten át négy turnusban – 400 rászoruló szegedi gyermek reggelijét biztosítja ingyen a Bonum Panem Kft., a Széchenyi tér 16. szám alatti Lipóti Pékség működtetője. A szociálisan rászorulók hétfőtől szombatig az üzletben vagy az étel elvitelével reggelizhetnek – jelentette be a vállalkozás vezetője a szociális bizottság pénteki ülésén. A rászoruló gyermekek szüleit – akik 1060-an ingyenebédben is részesülnek – a polgármesteri hivatal humán közszolgáltatási irodája megkérdezte, igényelnek-e reggelit is. A lehetőséggel 400 gyerek élt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!