Szeged és környéke

2015.06.21. 00:20

A kis herceg és Beri Ary ezreket csábított a Múzeumok Éjszakájára

Szeged - Szegeden több mint nyolcezren járták be szombaton a Múzeumok éjszakája kiállítóhelyeit. Vásárhelyen frontkosztot is kóstolhattak a látogatók. Makón leleplezték a nemrégiben talált Barcsay-festményeket.

Munkatársunktól

Zsúfolásig megteltek a szegedi Móra Ferenc Múzeum lépcsői szombat este a Múzeumok éjszakájának fő attrakciója alatt. A múzeum előtti színpadon adták elő A kis herceg csodálatos utazása című színpadi játékot, majd a Szegeden 30 éve forgatott Szerelem első vérig című film főszereplője, Beri Ary és a kultuszfilm forgatókönyvírója, Horváth Péter mesélt a közönségnek a film kulisszatitkairól.

Szerelmes levél Beri Arynak

A Móra Ferenc Múzeum oroszlánjainál is játszódó film a forgatókönyvíró szerelmes üzenetváltásainak helyszíne volt, így megtörtént esetet dolgozott fel a filmben. Beri Ary pedig többek között azt mesélte el, hogyan vették fel a veszélyesebb jeleneteket. A filmből részleteket is bejátszottak, elhangzott Demjén Ferenc betétdala, amelyen sokan nosztalgiáztak. Egy nő odasúgta a barátnőjének: annyira tetszett neki a film és főszereplője, hogy levelet írt Beri Arynak, aki válaszolt is neki.

Szegeden 8300-an jártak a Móra Ferenc Múzeumban, a Kass Galériában, a Fekete házban és a Vármúzeumban a Múzeumok éjszakáján. A Szent-Györgyi Albert Agórában fotonszámlálásra várták az érdeklődőket.

Kis herceg és Bery Ary a Múzeumok Éjszakáján. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Frontkoszt az Emlékpontban

A vásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ muzeális egységei is csatlakoztak a Múzeumok éjszakája programsorozathoz. Szombat este a múzeumban a Barcsay Jenő-kiállítás kapta a főszerepet, sőt maga a művész is „feltűnt" az éjszaka folyamán, akivel közös fotóra is összeállhattak az érdeklődők. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, így az intézmény bejáratánál a klasszikus rajzfilmfigurák anatómiai feltérképezésével, illetve egy izommal és bőrrel „felöltöztethető" csontváznyomattal várták a kicsiket. Az Emlékpontban mindeközben „riadót és sorakozót" fújtak. A lövészárkok világába és az I. világháború hadszínterére kalauzolták a vendégeket. A közgyűjteményben frontkosztot is kóstolhattak a látogatók, ugyanis a kávézóban gulyást, krumplis tésztát és kétszersültet kínáltak. Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze a Hódmezővásárhelyen és a város kiterjedt határában található hősi emlékművekről tartott előadást, majd Tintaceruzával írott tábori levél címmel háborús versekből és novellákból rendeztek olvasóestet.

Kis herceg és Bery Ary a Múzeumok Éjszakáján. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Barcsay volt a szenzáció

Makón a városházán nemrégiben talált két Barcsay-festmény bemutatása volt a Múzeumok éjszakája szenzációja. A Kékegű táj, illetve a Kútgém című alkotásokat Farkas Éva Erzsébet polgármester és Nagy Imre, a vásárhelyi Tornyai-múzeum igazgatója leplezte le. Nagy arról beszélt, hogy a festmények azért különösen érdekesek, mert a művész élete vége felé igyekezett minél több fiatalkori alkotását megvásárolni, hogy azokat megsemmisíthesse, ezek pedig abból az időszakból valók. Barcsay Jenő Rudnay Gyula tanítványaként, az általa szervezett művésztelep tagjaként volt a Maros-parti város vendége 1925-ben és 1926-ban, a két kép a második alkotótáborban készült. A múzeum most arra készül, hogy restaurálja az alkotásokat.

Múzeumok Éjszakája Makón. Fotó: Szabó Imre (galéria)


A festménybemutatón kívül szombaton volt az intézményben máltais családi nap játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal, megnyílt a megyei honismereti mozgalom kiállítása, rendeztek szentivánéji tűzugrást a Forgatós táncegyüttes közreműködésével, és zseblámpás tárlatvezetésen is részt vehettek az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!