Szeged és környéke

2015.06.18. 19:22

Milliárdokba kerül a kerítés

Magyarország - Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely a magyar–szerb határ lezárásáról szól. A nemzetgazdasági miniszternek augusztus 1-jéig fedezetet kell biztosítania a kerítés költségeihez, amiről egyelőre senki sem nyilatkozik.

Munkatársunktól

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely a magyar–szerb határ lezárásáról szól. A határozat a szerdai bejelentés legfontosabb elemeit ismétli meg: a kormány elrendeli, hogy készítsék elő a magyar–szerb határ mentén 175 kilométer hosszú és 4 méter magas ideiglenes kerítés felépítését. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek augusztus 1-jéig fedezetet kell biztosítania a kerítés költségeihez.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 4 méteres határkerítés szükségességét azzal indokolta szerdán, hogy az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozásán kiderült, a bevándorlási nyomás Magyarországot érinti a legsúlyosabban az uniós országok közül.

Fotó: Segesvári Csaba

Fotó: Segesvári Csaba
Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletesen tájékoztatni fogják a szerb felet a magyar intézkedésekről.
Pintér Sándor belügyminiszternek a nemzeti konzultáció eredményének figyelembevételével előterjesztést kell készítenie, milyen jogszabályokkal lehet fellépni az illegális bevándorlás ellen.

Az index.hu internetes hírportál kalkulációi szerint a sima acélsodronyos kerítés a 175 kilométeres magyar–szerb határon 5,2 milliárd forintba, egy kétméteres biztonsági kerítéssel kombinálva 7 milliárd forintba kerülne. A portál számítása szerint egy biztonsági kerítéssel kombinált, 4 méter magas betonfal 35 milliárd forintba kerülne.

Már földmérők dolgoznak a vasfüggöny nyomvonalán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A belügyminisztérium sajtóosztályának e-mailben tettük fel kérdéseinket csütörtökön. Többek között arra voltunk kíváncsiak mennyibe kerül majd a kerítés felállítása, ezzel egyidejűleg megnövelik-e a határőrség létszámát a déli határszakaszon, állítanak-e fel őrtornyokat, illetve mit tesznek a menekültekkel, ha azok megpróbálnak átmászni a kerítésen, vagy átvágják azt. Kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!