Szeged és környéke

2015.06.19. 17:23

Nem csak férfiaknak: sörünnep a Széchenyi téren

Szeged - A kézműves söröké és a pálinkáé lesz a főszerep a hétvégén a pénteken nyílt Első Nemzetközi Söröm fesztiválon a szegedi Széchenyi téren.

Munkatársunktól

Üdít, táplál és felvidít – csábítja az embert sörivásra a Csíki sör standja a Széchenyi téren. Ma kezdődött el a három napos Első Nemzetközi Söröm fesztivál: ma ír napot, vasárnap bajor napot tartanak.

Nem csak férfiaknak: sörünnep a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Az igazi szűrt Csíki sör korsóját 600, a szűretlenét 700 forintért mérik. A székely és magyar kézműves remekek mellett lehet kortyolni brit, bajor, belga és cseh sört is. Különösen a cseh áfonyás világos keltette fel érdeklődésünket: a 4,7 százalékos alkoholtartalom mellé egy hígítatlan pilzeni sört kapunk tömény áfonyakivonattal – a pohár ára 490-, a korsóé 690 forint. „Most már minden héten fesztivál van" – halottunk egy megállapítást az egyik bámészkodótól. A sörkészítők nem csak a férfiakra gondoltak: a Gyertyános serfőzde licsi, birs, meggy és banán ízű sört kínál 800 forintért.

– A kézműves sörökben nincs tartósítószer és nem pasztőrözöttek. Ezért sokkal jobb az ízük. Egyre több ember mer kérdezni a sör elkészítésnek módjáról, hogy milyen erjesztésű és milyen sörfőzdében készül. Szegeden a Kereki meggyes a legkelendőbb, ami egy világos sör meggysűrítménnyel: heteken át érleljük közösen őket, így a sör és a gyümölcs íz is megmarad benne – mondta a Domján sörfőzdében áruló Szegedi János. Aki megunja a sört, az gyümölcsbort vagy pálinkát is kóstolhat.

Nem csak férfiaknak: sörünnep a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A Savanya pálinkaház 19 féle pálinkáját kínálja

– Jól megy a sör mellé a pálinka, ha mértékkel fogyasztják, nem lesz másnaposság. Pálinkáink közül a 44 fokos Irsai Olivért kell kiemelnem: gyönyörűre és illatosra készítettük. A nők a kissé édesebb pálinkákat kedvelik, igazi kuriózum a zöld dió, amit fűszerek nélkül csinálunk – mondta Savanya Klára. Édesapja 1986 óta főz pálinkát, üzemük Sióagárd Leányváron van. – A legnépszerűbb pálinkánk az 50 fokos kajszi, összes eladásunk 26-27 százalékát ez teszi ki. Magyar kajsziból, gönciből és ceglédi óriásból készül, a barack legnagyobb része a Tolna megyei Kisvajkáról érkezik hozzánk. Ott nagyon jó a klíma, ettől lesz olyan jó a belőle készült pálinka is – mondta Savanya Klára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!